Вторник, 02 Юли 2024 10:22

4 почетни граждани и един носител на едностранен плакет бяха удостоени за празника на града

Почетни граждани

 

д-р Веселин Дяволов 

   Роден на 22 март 1959 г. в Павликени в семейството на Николай и Севда Дяволови. През 1985 г. завършва ВМИ-София и след дипломирането си до края на 1987 г. завежда здравната служба в с. Дъскот.

   През периода 1988-1991 г. д-р Дяволов се професионализира чрез ординатура по акушерство и гинекология в НИАГ „Майчин дом“-София.

   От 1991 до 2005 г. е лекар ординатор по акушерство и гинекология в СБАЛАГ „Майчин дом“. От 1993 до 1995 г. ръководи АГ екип в болницата в Завия, Либия.

   От 2005 до 2017 г. е завеждащ отделение „Патологична бременност“, а от 2014 г. до момента е заместник-директор по лечебнодиагностичната дейност в СБАЛАГ „Майчин дом“.

   Със своята отдаденост д-р Дяволов е заслужил почит, уважение и признателността не само на лекарската колегия, но и от обществеността, от пациентите.

 

д-р Пламен Латев

   Роден на 31 март 1964 г. в Павликени. Завършва Висш медицински институт – Плевен. През 1990 г. започва работа като участъков лекар в с. Бутово, след това в Спешна помощ и Районна болница - Павликени. По-късно работи в град Сухиндол и село Недан. През 2000 г. с началото на здравната реформа започва работа като общопрактикуващ лекар и учредява Медицински център „Медиана“, където работи и досега.

   Има придобити 4 специалности: вътрешни болести, обща медицина, трудова медицина и здравен мениджмънт. Защитава докторантура в Пловдивския медицински университет. Участва в множество конгреси и симпозиуми, изнася презентации пред колеги. Участва в продължителното медицинско обучение.

   В практиката на д-р Латев от 2003 г. досега са се обучавали общо 54 лекари по специалността „Обща медицина“.

   Д-р Латев получава признание от Министерство на здравеопазването за най-широко обхващане с ваксинопрофилактика по повод пандемията от Ковид-19. От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е обявен за Семеен лекар на годината през 2005 г., а от Министерство на труда и социалната политика - за добър работодател при назначаване на лица по проекти.

   Д-р Пламен Латев е бил общински съветник в три поредни общински съвета. Участва в редица сдружения: „В помощ на хората с увреждания“, Училищно настоятелство „Заедно за децата“ на СУ „Бачо Киро“, Тракийско дружество в град Павликени, читалищно настоятелство на НЧ „Братство – 1884” - Павликени. Учредител и пръв председател на местния Ротари клуб с множество инициативи в помощ на обществото и развитие на културата и спорта при децата в общината.

   Д-р Пламен Латев има син, също лекар.

 

Ганчо Александров 

   Роден на 6 май 1950 г. в Павликени, където завършва и средното си образование. Женен, баща на един син.

   От 1971 до 1987 г. преподава в ОУ “Филип Тотю“ - с. Върбовка, ОУ “Христо Ботев“ - с. Недан и СОУ „Бачо Киро“ – Павликени.

   На 15 април 1987 г. е назначен за началник отдел „Култура” към Община Павликени. До своето пенсиониране през 2018 г. той е изцяло отдаден на културата в община Павликени като се стреми да формира общинска културна политика, разработена на широка обществена основа. Работи съвместно с читалищата, поддържа общински фолклорни конкурси, оказва методична помощ за поддържане на фолклорните и театралните състави.  

   Благодарение на неговите лични познанства чести гости на града ни са изявени литературни и театрални творци. През целия си творчески път Александров се е интересувал от всички аспекти в областта на културното израстване на нацията; създаване и поддържане на контакти и обмен с други култури и взаимен обмен между страните от Европейския съюз и света. 

   За своята дейност той е награждаван многократно. През 2023 г. Академията за кино, телевизия и интернет го удостоява със званието Доктор хонорис кауза за заслуги в развитието на културния обмен между славянските народи.

   Носител е на специалната награда “Тракийски ритон“ за принос в развитието и укрепването на културните международни връзки в Евроазиатското пространство. Носител е на ордена „Златна звезда“ за укрепване духовните връзки между Украйна и България.

   През 2020 г. е обявен за почетен гражданин на Левски. През 2024 г. е удостоен с почетния плакет на кмета на община Сухиндол.

 

 

Иван Трифонов (посмъртно)

   Роден на 26 септември 1953 г. в семейството на Савка и Петър Петеви. От 1968 г. до 1972 г. се е обучавал в Техникума по автотранспорт "Ернст Телман" - Плевен в специалност "Автомобили-експлоатация, поддържане и ремонт" с квалификация "машинен техник". Има следдипломни квалификации, придобити в Русенския университет "Ангел Кънчев". От 2018 г. се е обучавал във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив в специалност "Аграрна икономика".

   Професионалният му трудов стаж започва през 1974 г. в учебната работилница на ТМСС “Цанко Церковски“. От 1982 г. е шофьор в АПК - с. Караисен и след това се мести в АПК „Росица“- Павликени. От 1991 г. започва като механик предпътни прегледи, а през 2001 г. заема позицията председател на Контролно-технически прегледи.

   Заема длъжността председател на Обслужваща кооперация „Начало“ от 2010 г. и развива солидна дарителска и помощна дейност в община Павликени.

Активно участва и подпомага развитието на спорта в общината. Свързан с футбола в града и всеотдайно го подкрепя, а от 2010 г. е член на управителния съвет на ОФК „Павликени“. Подпомага футболните клубове „Удар“ в Бяла черква и „Спортист“ в с. Върбовка.

   Участва в реализирането на сътрудничеството с град Болдещ Скаени, окръг Прахова, Република Румъния.

   Също така подпомага дейности и инициативи на Община Сухиндол и на Община Левски.

   Със своята отдаденост и обществена ангажираност допринася за развитието на общината.

 

 

„Едностранен плакет” 

Васил Василев  

   Роден на 02 април 1947 г. Трудовият му стаж е в АПК „Росица“, Окръжен аграрно-промишлен съюз, Винпром „Павликени“, базата на Държавен резерв военновременни запаси в Павликени до 2014 г. 

   Обича природата и туризма от ранните си детски години. Активно се включва в туристическото дружество през 1978 г. От 1982 г. е част от ръководството на ТД „Росица“. За изминалите години е придобил следните квалификации: планински водач, екскурзовод, инструктор по пешеходен туризъм, водач на екскурзионно летуване, екскурзовод по велотуризъм и водни спортове.

   Носител на значката „Отличник на Български туристически съюз“, грамоти, отличия и медал „Алеко“.

   През 1992 г. е избран за председател на ТД „Росица“ на доброволни начала. В този период се налага дружеството да се самоиздържа, за да запази съществуването си. Сред най-важните постижения в този период е изграждането на Гребно-водната база на язовир „Александър Стамболийски“, която се използва безплатно и от всички спортни клубове за лагер, обучение и състезания по водни спортове.

   Заедно с това са направени и писти за колоездене на „Ташлъка“ – „Маринополци“, които през зимата се използват като пързалка с влек. Завършени са хангарите за лодки и са придобити нови лодки. 

   Туристическото дружество участва в Националния календарен план на БТС, организира Национален преглед на водните и водоприложни спортове от състезателен характер, подготвя и провежда национални походи, поддържа природните забележителности, исторически места, изградените маркировки и маркираните екопътеки.

   Васил Василев е горд, че за 30 години е запазил дружеството и имуществото му, но е придобил и ново такова, което се ползва от учащите в общината.   

 

 

 

 

 

Прочетена 487 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.