Вторник, 02 Юли 2024 10:18

Над 665 литра рибена чорба приготвиха в Бяла черква за традиционния фестивал

   За четвърти път Бяла черква беше домакин на Фестивала на рибената чорба, който се провежда на стадион „Цанко Церковски“. Организаторите Кметство Бяла черква, НЧ „Бачо Киро-1869“ и Исторически музей – Бяла черква предложиха прекрасни условия за участниците и гостите – сцена, уютни места за изява на готвачи, кулинари и занаятчии, богата музикална програма с игри и забавления.

   Четвъртият Фестивал на рибената чорба събра стотици почитатели на националната кухня и българския фолклор. Врящите казани със завладяващ аромат на рибена чорба, специално приготвените кулинарни изкушения, прекрасните изпълнения на самодейците създадоха чудесно настроение. 

   В рамките на фестивала се проведе състезание по риболов и кулинарен конкурс, а участниците получиха грамоти и награди.

   Тази година любителите на рибената чорба имаха възможност да наблюдават приготвянето й по различни рецепти, представени от 15 отбора готвачи. Те бяха оценявани от жури с председател и специален гост шеф готвач Ивайло Иванов, участник в третия сезон на „Hell’s kitchen“. 

   В два 100-литрови казана домакините демонстрираха как се готви рибена чорба по стара белочерковска рецепта. Майстори бяха Албена Петрова и Елена Божанова.

   В кулинарния конкурс бяха приготвени около 665 литра рибена чорба. Връчени бяха много награди: „Майстор на рибената чорба“, „Майстор на рибните ястия“, „Майстор на десертите“, а също и за най-добре аранжиран кулинарен кът, най-атрактивно представяне на ястия, най-богата трапеза, за майсторски приготвено екзотично рибно ястие, за най-сърцат готвач, най-атрактивен отбор, най-артистичен участник и най-млад готвач, за майсторски приготвена екзотична рибена чорба, за предварително приготвена рибена чорба и много други.

   Във фолклорната програма тази година се включиха повече от 200 самодейци от различни български селища.

   За настроението на всички гости на фестивала се погрижи Формация „Нюанси“ - Мая Страшилова и Александър Михайлов, както и неуморните танцьори от Клуб за народни хора и танци „Феникс“ с ръководител Гергана Димитрова. 

   В изложението на традиционните занаяти с ръчно изработени сувенири се включиха производители и търговци от близки и далечни краища на България.

   По-рано през деня беше проведено и състезание по риболов. Най-младият участник в него беше петгодишният Александър Цачев. Статуетката за най-добър рибар получи Мартин Георгиев, на 11 г.

   Богатата програма на фестивала беше осъществена благодарение на подкрепата на Община Павликени, фирми, граждани и дългогодишни партньори и приятели на Бяла черква.

 

 

Наградените:

 

Майстор на рибните ястия - НЧ "Христо Ботев-1918", с. Нова Върбовка

Най-добре аранжиран кулинарен кът - ПК „Надежда“, с. Върбовка

Най-богата трапеза - НЧ „Възпитател-Камен-1896“, с. Камен, общ. Стражица

Майсторски приготвено екзотично рибно ястие - Тина Сантос, с. Дъскот

Майстор на десертите - Кметство с. Патреш

Най-атрактивно представяне на ястията - Пламен Манчев и Илия Тодоров, Лясковец

Майстор на предварително приготвена рибената чорба - НЧ „Звезда-1905“, с. Правда, общ. Г. Оряховица

Най-атрактивен отбор – CUCINANUDA – Филип Ангелов и Илия Гайдев, Велико Търново

Майстор на рибената чорба - НЧ „Възпитател-Камен-1896“, с. Камен, общ. Стражица

Майсторски приготвена екзотична рибена чорба - Тина Сантос, с. Дъскот

Най-млад готвач - Валентин Иванов, Павликени

Най-сърцат готвач - Таня Парашкевова СУ „Бачо Киро“ - Павликени 

Най-артистичен участник - Петър Петров, механа „Зетьова среща“ - Бяла черква

 

Прочетена 661 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.