Четвъртък, 06 Юни 2024 09:37

Народно читалище „Братство-1884“ – Павликени отбеляза своя 140-годишен юбилей

   Народно читалище „Братство-1884“ – Павликени отбеляза своя 140-годишен юбилей с голям концерт на самодейните си състави и артисти. 

   „Няма наш съгражданин, който да не помни как като дете е пристъпил плахо прага на детския отдел на библиотеката. Едва ли има и павликенчанин, който да не носи в себе си спомен как е бил ученик в Школата по изкуствата, танцувал е в танцовите състави и ансамбли, пял е в хоровете, участвал е в театралните състави на читалището, каза председателят на НЧ „Братство – 1884“ Красимира Енева. - От името на читалищното настоятелство искам да благодаря на всички ръководители и участници в творческите колективи към читалището. Благодаря на всички дарители, хора с големи сърца, дали своя принос – морален и материален, за достойното осъществяване на читалищната дейност. Благодаря и на кмета на община Павликени г-н Емануил Манолов и на общинска администрация за това, че винаги са подкрепяли читалищната дейност“, каза Енева.

   „През тези 140 години читалището неизменно е било сърцето и душата на Павликени. То е мястото, където поколения наред са се събирали, за да споделят своите радости и вдъхновения, да се учат и да развиват талантите си, да откриват нови хоризонти и да пазят и предават традициите и обичаите от нашите предци. Културният център на Павликени е бил и остава крепост на знанието и творчеството“, обърна се към присъстващите инж. Емануил Манолов.

   Народно читалище „Братство – 1884“ възниква като културно-просветно дружество „Ройче“ с цел „умственото и нравствено развитие на членовете му и на селяните на с. Павликени и съставяне на пълна библиотека“. Идеята за учредяването на културно-просветното дружество е на белочерковския даскал х. Стоян Дончев Сейков, ученик на даскал Бачо Киро, който става един от първите учители в Павликени. На 15 декември 1891 г. на Общо събрание дружеството е преименувано в читалище „Братство“. През 1965 г. е построена сградата, която приютява и до днес талантливите хора на град Павликени. 

   Престижът на читалището усърдно е поддържан през годините и от представителните му състави – народен оркестър, духов оркестър, певчески хорове, танцови състави, музикални групи, театрални формации, донесли редица награди от авторитетни конкурси, фестивали и събори и прославили името не само на НЧ „Братство – 1884“, но и на Павликени.

   По повод празника бяха връчени почетни грамоти и плакети на институции и личности в знак на благодарност за единомислието и отдадеността на културно-просветното дело на НЧ „Братство – 1884“. Наградите връчи председателят на читалищното настоятелство госпожа Красимира Енева.

 

Прочетена 91 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.