Вторник, 21 Май 2024 20:26

Христо Кавалски ще бъде силният глас на регионите в Парламента

Христо Кавалски е роден на 9 февруари 1987г. Магистър по психология от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” - Велико Търново и по стопанско управление от СА  „Димитър А. Ценов” - Свищов. Завършил е и Школата по политически мениджмънт и Академията за общинска политика.

Председател на Общински съвет – Павликени в периода 2019 – 2023 г. и член на Контролния съвет на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България. От дванайсет години трупа опит в местното самоуправление. 

 

 

   След 12 години в местното самоуправление Христо Кавалски отправя поглед към националната политика. Председателят на БСП-Павликени е на 3-то място в листа № 24 на „БСП за България“, което му дава сериозни шансове да бъде избран и да бъде силният глас на регионите в Парламента. „Проблемите на общините са много и голяма част от тях идват от неуредици в националното законодателство, както и от липсата на държавна политика и дългосрочен поглед в много сфери“, казва мотивацията си младият кандидат. Той посочва, че общините правят всичко по силите си, но големите теми като водоснабдяването, пътната инфраструктура, междуселищният транспорт, здравните грижи и опазването на културата трябва да се решават на национално ниво. Голяма част от тях зависят от финансиране, което не е по силите на местните бюджети, или от политически решения, които не са от компетентността на Общинските съвети. 

   Решителни действия срещу кризата с водоснабдяването трябва да бъдат предприети час по-скоро, посочва Кавалски. Той отбелязва, че трябва да се осигурят повече средства за общините за предпроектни проучвания и за свързване на нови водоизточници. Засушаването в Северна България е факт. Изграждането на толкова големи съоръжения също трябва да бъде подкрепено от централния бюджет. „Това планиране би могло да се извършва от единен воден орган по управление на водния ресурс, защото основната ни цел трябва да бъде опазването и подобряване състоянието на водния ресурс“, казва третият в листата на БСП. Социалистите залагат и на цялостна реформа в сектора на ВиК и отпускане на средства за изграждане на пречиствателни станции и канализационна инфраструктура за населените места.

   Втората болезнена тема идва от избирателите в населените места и тя е свързана с междуселищния транспорт. В момента той се организира от търговски дружества, на които първата цел е да са на печалба. Затова неефективните линии се спират, а това оставя гражданите в селата без надеждна връзка към общинския им център. Кавалски предлага да се увеличи размерът на субсидиите на междуселищния транспорт в малките общини за отдалечените населени места. „Това трябва да бъде обвързано с провеждане на единна транспортна политика с цел изграждане на качествена транспортната инфраструктура и въвеждане на обща, балансирана тарифна политика за различните видове транспорт“, казва общинският председател. 

   „Достъпни и качествени здравни грижи за всеки е моя тема от дълги години. Огромният проблем в здравеопазването е, че болниците са търговски дружества. От БСП твърдим, че този статут трябва да се премахне“, подчертава Кавалски. Той е наясно с проблемите на общинските болници, затова се застъпва за равни условия за финансиране и контрол при разходване на публичните средства от лечебните заведения. „Намаляване на ДДС върху лекарствените продукти и медицинските изделия на 9% е кауза, за която БСП настоява от няколко парламента насам“, казва кандидатът. 

   Като бивш читалищен деец Христо Кавалски обръща внимание и на културата. Той се застъпва за разширяване на целевите национални програми за подкрепа на читалищата, както и отпускане на средства за реконструкция, разширяване и обогатяване на материалната им база.

   Христо Кавалски е здраво свързан с района на Павликени, затова ще защитава и важните приоритети за местните хора. Пръв сред тях е проектът за изграждане на околовръстен път на град Павликени. Темата зависи изцяло от централната власт, а липсата на такова трасе ще постави под риск здравето на много павликенчани.

    „Обръщам се към Вас със своя професионален опит, личностните си качества и каузите си за промяна, за да поискам подкрепата Ви за листата на „БСП за България“ с номер 24 и лично за мен, Христо Кавалски – с преференция 103.“

 

Прочетена 571 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.