Сряда, 08 Ноември 2023 19:57

С 51,93% инж. Емануил Манолов получи четвърти мандат

   Убедителна победа на втори тур на изборите за кмет на община Павликени постигна инж. Емануил Манолов с 51,93% от гласовете. За досегашния кмет на общината, издигнат от БСП гласуваха 4 217, а за опонента му Цанко Цонев, издигнат от Местна коалиция „Заедно за силна община“ гласуваха 3 760 или 46,31%.

   На първи тур имаше шест кандидати за общински кмет.

   На втори тур избирателите гласуваха и за кметове в четири населени места – Бяла черква, Върбовка, Сломер и Стамболово. Във възрожденския град печели Георги Терзиев от БСП, който има над 20 години опит като кмет. Също опитен е новият кмет на с. Върбовка – Антон Антонов от БСП с пет мандата зад гърба си. В Сломер печели Ангел Янков от МК, а в Стамболово – Атанас Борисов от ГЕРБ.

   По-голяма част от кметовете на кметства бяха избрани на първи тур. Избори имаше в 18 селища, без Паскалевец, което остава наместничество. Единайсет от досегашните кметове запазват местата си. Поименното разпределение и резултатите им можете да видите на тази графика:

   Пет политически формации влизат в Общинския съвет. Избирателите отредиха най-голяма група да има „БСП за България“ – 8 съветника. Със шест места са МК „Заедно за силна община“. Четирима представители има ГЕРБ. ДПС вкарва двама от своите. „Възраждане“ получава едно място. Някои от избраните за съветници се отказаха от местата си и така влязоха следващите в листите. Поименното разпределение можете да видите на тази графика:

 

   И двата тура бяха белязани от ниска избирателна активност. На първи тур излязоха да гласуват 9 572 души или 49.20% от имащите право на глас. Седем дни по-късно активността падна до 8 328, което е 42.81%. И двата тура преминаха без сериозни сигнали за нарушения.

 

 

 

 

Прочетена 1358 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.