Вторник, 05 Септември 2023 19:22

Мощна градушка удари четири селища

   Мощна градушка удари Павликени, Бяла черква, Върбовка и Димча. Ледени парчета с размер колкото орех се изсипваха в продължение на над 10 минути над четирите селища. Възрастни хора описваха, че подобно бедствие не са виждали от десетилетия.

   Основните щети са по леки автомобили и прозорци на частни жилища, както и огромно количество унищожена земеделска продукция.

   Екипите на ПБЗН, БКД и Доброволното формирование веднага започнаха разчистването на последиците от огромната градушка. Запушените улични шахти своевременно са били почистени от общинските екипи. Установени са скъсани електропроводи, които екипи на Енерго-про бързо са поправили.

   С помощ се отзова и кметът на съседната община Левски. Любка Александрова изпрати  общинската мотомелачка, която да подкрепи БКД в дейностите по разчистване.

   На горещия телефон за сигнали на общината не са постъпвали сигнали за пострадали хора, разрушена инфраструктура и други щети след градушката. 

   От ДСП обявиха и начините пострадалите жители да потърсят финансови компенсации от държавата. Засегнатите лица или семейства, могат да бъдат подкрепени с еднократна помощ в размер до 1512 лв., като по-тежките случаи могат да бъдат подпомогнати с помощ, отпусната по Фонд „Социална закрила“. Пълната информация за това е в сайта ни и в страницата ни във Фейсбук.

 ---------------------------------------------------

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА КОМПЕНСАЦИИ НА ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ГРАДУШКАТА

С цел компенсиране на нанесените щети от настъпило метеорологично събитие на 30.08.2023 г. ви информираме, че засегнатите лица или семейства, могат да бъдат подкрепени с еднократна помощ в размер до 1512 лв., като по-тежките случаи могат да бъдат подпомогнати с помощ, отпусната по Фонд „Социална закрила“.

Еднократната помощ, отпусната по реда на чл.16 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане се отпуска от Дирекция „Социално подпомагане“ на лица и семейства до 3-кратния размер на линията на бедност т.е. – до 1512 лв. Размерът ѝ се определя индивидуално, в зависимост от характера и степента на настъпилите инцидентни нужди, направените/необходими разходи за задоволяването им, както и от социално- икономическия статус на лицето или семейството. Важно е да се уточни, че пострадалите жилища или обекти в жилищни сгради трябва да са законно построени, собствени/съсобствени и за тях не е сключвана застраховка, покриваща щетите.

НАЧИНИ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ:

- лично от заявителя;

- чрез Системата за сигурно електронно връчване /идентифициране с ПИК на НОИ  или квалифицирано удостоверение за квалифициран електронен подпис (КУКЕП)/;

- по пощата с обратна разписка;

- чрез електронна поща на дирекция „Социално подпомагане“                               

  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. ;

-  на място в приемните на Дирекция „Социално подпомагане“ Павликени.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ:

- Подаване на заявление-декларация по образец по реда на чл. 16 от ППЗСП по описаните по-горе начини.

- Прилагане на удостоверения и/или служебни бележки за доходите на лицата или семействата за предходен месец, както и други документи доказващи притежавани от лицата движими и недвижими имоти.

Социалната помощ отпусната по Фонд „Социална закрила“ се предоставя на лица и семейства, пострадали при кризисни ситуации, като наводнение, земетресение, пожар или друго бедствие за закупуване на оборудване/обзавеждане на пострадалото при възникналата кризисна ситуация жилище/обект в жилищна сграда или за възстановяване на разходите за закупено оборудване/обзавеждане на пострадалото при възникналата кризисна ситуация жилище/обект в жилищна сграда, в периода след настъпване на кризисната ситуация. Право на тази помощ имат лица и семейства със средномесечен доход на член от семейството за период от шест месеца преди месеца на настъпването на кризисната ситуация до линията на бедност. Пострадалото от кризисната ситуация жилище/обект в жилищна сграда трябва да е законно построено и единствено, собствено/съсобствено, и за него да има документ за собственост (нотариален акт или удостоверение за търпимост на увредения имот, или др. еквивалент).Помощта се отпуска след като са изчерпани всички други нормативно определени възможности – т. е. лицата и семействата да са реализирали правото си на еднократна помощ във връзка с възникналата кризисна ситуация по реда на чл. 16 от ППЗСП, да са получили помощ от съответната общинска администрация по настоящ адрес (при наличие на такава), да не са получили финансиране на същите дейности (оборудване/обзавеждане) по друг ред. Едно лице или семейство може да получи еднократно до 2 500 лв. За отпускане на този вид помощ е необходимо лицето/семейството да подаде заявление в Дирекция „Социално подпомагане“ Павликени.

Прочетена 598 пъти Последно променена в Вторник, 05 Септември 2023 19:25

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.