Сряда, 17 Май 2023 20:05

Бяла черква отбеляза 147 години от Априлското въстание

На 10 май 2023 г. Бяла черква отбеляза 147 години от Априлското въстание. Празничната програма беше организирана от Община Павликени, Кметство Бяла черква, Исторически музей – Бяла черква и Народно читалище „Бачо Киро – 1869“.

В ранната утрин на празничния ден учениците от ОУ „Бачо Киро“ окичиха с венци всичките 96 паметни плочи, поставени на домовете на участниците в Дряновската епопея. Проведе се и традиционният ученически крос „Бачо Киро“.

Историческият музей показа гостуващата изложба „Батак 1876 г. Хроника на една безсмъртна пролет”. В малкия салон на НЧ „Бачо Киро-1869“ беше представена изложба на гоблени, изработени от жени от Бяла черква. 

В църквата „Св.Димитър“ беше отслужена велика вечерня с панихида за загиналите въстаници.

Концертната програма с участието на Йордан Марков на площад „11 май“, събра стотици белочерковци. След края на спектакъла започна възстановка на събитията в Бяла черква от 1876 г. по сценарий и с участието на членове на регионални клубове на НД „Традиция“ и читалищни самодейци.

Програмата продължи с факелно шествие до историческата местност „Черничака“ – изходен пункт на Белочерковските въстаници. 

Празникът завърши с тържествен митинг-заря с участието на НВУ „Васил Левски“ – гр. В. Търново.

 

Прочетена 982 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.