Сряда, 25 Януари 2023 19:35

Тодор Балканджиев извади Богоявленския кръст и дари паричната си награда за децата от ЦНСТ

Тодор Балканджиев извади Богоявленския кръст в община Павликени. Девет бяха смелчаците, пробвали се в борбата за кръста, но Балканджиев беше най-бърз и ловък, стигайки първи до него. Ритуалът се проведе при моста на река Росица до с. Лесичери.

Тодор Балканджиев обяви, че дарява паричната награда за децата от центровете за настаняване от семеен тип в град Павликени. Той е на 25 години, завършил е политология във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, а в момента е в частния бизнес. Той скача за кръста всяка година, а беше най-бърз и го спаси от водите и през 2020г. Според поверието, щастливецът, извадил кръста на Богоявление, ще бъде здрав цяла година и ще носи здраве и късмет на всеки, който се докосне до него.

Всички участници получиха награди от кмета на община Павликени инж. Емануил Манолов. Специални награди бяха дадени и на най-младия участник - 15-годишния Мартин Георгиев от с. Лесичери, и на най-възрастния - 76-годишния Васил Галев от град Бяла черква.

„Радвам се, че започваме новата година с един традиционен български ритуал, какъвто е хвърлянето на кръста за Богоявление. Големият интерес към този обичай показва, че държим на корените си и ще се запазим като нация и общност. Пожелавам на всеки от участниците да започне година, която да му донесе мир и благоденствие. Нека в същото време да сме по-задружни и сплотени и да продължим да честваме хубавите български традиции, както са го правили и нашите предци“, каза кметът инж. Манолов.

Отец Киприан благослови всички участници и освети кръста, преди да го хвърли в реката, а за настроението на публиката и участниците се погрижиха оркестър „Павликени.

 

Прочетена 823 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.