Неделя, 08 Януари 2023 18:46

Мащабни проекти ще се изпълняват в Павликени в 80-та му година като град

   Интензивна година с множество нови придобивки и инвестиции предстои за община Павликени. В последните дни на изминалата година кметът инж. Емануил Манолов представи пред журналисти във Велико Търново приоритетите за настоящата година. 

   „Макар че все още програмите, свързани с европейско финансиране, за новия период реално не са стартирали, все пак намерихме начин да завършим започнати обекти и да започнем нови, които ще бъдат завършени през 2023 г.“, посочи кметът.

   През годината ще завърши работата по облагородяването на няколко от парковете в град Павликени - Младежкия парк, както и селищния парк в местността Маринополци. Предстои да завърши облагородяването на междублоково пространство с миниигрище, кът за отдих и детска площадка в един от най-гъсто населените райони на Павликени. 

  Общината отново ще потърси изпълнител на проекта за част от централния парк „Кирил Ракаров“ – пред зоокъта. Там идеята е да се възстанови водното огледало, а в съседство да има миниполигон за безопасност на движението за деца. Намеренията са след време там да се пуснат и водни колела и електромобили на полигона. 

   След като през 2022 г. в текущи ремонти на улици и пътища бяха инвестирани 1 040 000 лева, Общината ще кандидатства с проект за реконструкция на общо около 3 км от отсечките Павликени – Димча и частично Павликени – Дъскот. „Анализирайки критериите за оценки по трите подпрограми, мислим, че имаме най-голям шанс да бъдем одобрени за общинска пътна мрежа. Общината може да подаде само един проект“, обясни инж. Манолов. 

   Довършен беше проектът за изцяло нов общински път, който свързва Бяла черква и пътя към Велико Търново. Общата му дължина ще е 1,3 км по съществуващ полски път. Отчуждителните процедури са приключили, има и разрешение за строеж. Предстои да се търси финансиране за изграждането му.

   Без забележки беше одобрен и приет проектът за подмяна на водоснабдителните мрежи в с. Караисен и частично в град Бяла черква. Те вече са въведени в експлоатация. 

   Финансиране от МРРБ беше получено за допълнителното водоснабдяване на с. Върбовка. Размерът му е половината от необходимите средства. Строителството тече в момента. 

   Продължава и полагането на водопроводните тръби в град Павликени. Поредният етап приключи в края на м.г. и е въведен в експлоатация. В целия град Павликени ще бъде подменена инсталацията. Търси се финансиране от ПУДООС за последната част от мащабния проект.

   Грижата за училищата продължава. Футболно игрище с размери 62 на 31 метра и детска площадка със съоръжения за игра и благоустрояване предстои да бъдат изградени в двора на СУ „Бачо Киро“. В Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ предстои авариен ремонт на покрива на учебна сграда и физкултурен салон. Намеренията на Общината са да възложи проектиране за реновиране на ученическото общежитие, което може да бъде финансирано от Плана за възстановяване и устойчивост. Стаите ще бъдат обособени за по двама ученици със собствен санитарен възел, което ще направи сградата модерно общежитие и ще може да привлича ученици и от по-далечни населени места заради атрактивните си специалности. За третото училище в град Павликени – ОУ „Св. Климент Охридски“, предстои проект за енергийна ефективност и модернизация на сградата.

   Благодарение на средства от Министерството на младежта и спорта ще може да се възстанови комбинираната спортна площадка за волейбол и баскетбол на стадион „Ганчо Панов“ в Павликени. Пистата за дълъг скок с два пясъчника също ще бъде възстановена. Стойността е 367 хил.лв. Общината ще възложи проектиране и за цялата писта, за да може след време да бъде финансиран и този проект.

   Фотоволтаичен парк да се изгради със собствени средства на покрива на Спортна зала „Йордан Петров – Графа“ е друга от важните идеи на местната администрация. Електроенергията от него ще помогне за работата на покрития плувен басейн. 

   Довършва се проектът за енергийна ефективност на ДГ „Атанас Неделчев“, който включва и поставяне на соларни панели на покрива й.

   Предстоят по-малки обекти, финансирани от Местната инициативна група – площадите във Вишовград, Димча, Стамболово, Михалци и Дъскот. Предстои да се кандидатства пред МИГ-а и за ремонт на читалището в село Недан.

   Общината е подала два проекта към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Първият е за възстановяване фасади, покрив, огради на храма „Св. Архангел Михаил“ в с. Лесичери, а вторият – за авариен ремонт на НЧ „Христо Ботев“, с. Върбовка. В последните две заседания обаче комисията е разглеждала с приоритет проекти за овладяване на щетите в пострадалите села при наводненията в карловско. 

   Продължават и социалните дейности, сред които са проектът за приемна грижа, както и за асистенти в дома.

   2023 е годината, когато ще честваме 80-годишнината от обявяването на Павликени за град. На този юбилей ще е подчинен целият културен календар през новата година. В следващия брой ще представим основните акценти от него. 

 

Прочетена 1763 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.