Неделя, 08 Януари 2023 18:42

В с. Димча пазят паметта за местния поет Иван Павлов

   С поетично утро под надслов "Селско огнище" в с. Димча бяха отбелязани 20 години от кончината на местния поет Иван Павлов. В читалищната библиотека по инициатива на читалищното настоятелство се събраха петнадесетина души - ценители на поезията и почувствали потребност да уважат личността и творчеството на талантливия си съселянин. Дъщерята на твореца Румяна Павлова, която живее в София, предостави снимка на своя баща, както и информация за живота и творчеството му. В библиотеката бе оформен тематичен кът в негова памет. Деца и възрастни рецитираха стиховете му и си спомниха с умиление за него.

   Иван Павлов е автор на девет стихосбирки с поезия, предимно за деца и юноши. Читалищната библиотека разполага само с три от тях, но ще направим всичко възможно да набавим и останалите. Стиховете му са пропити с мирис на окосено сено, на билки и зряло жито, долавя се тихият ромон на димчанските чешми и изворчета. Озарени са от мигащите фенерчета на светулките, блясъка на лунната тепсия и топлите лъчи на слънцето. 

   Димча е родила своите светли личности, един от които е Иван Павлов, и днешните хора трябва да ценят високо този факт, но действителността показва друго. Със съжаление отбелязваме, че бивши читалищни деятели, хора с претенции да са образовани, начетени и интелигентни не проявиха интерес към инициативата. Роднините на поета, живеещи в гр. Павликени и гр. Сухиндол, въпреки отправената им покана, също не бяха сред гостите. Надяваме се, че са имали уважителна причина. Стремежът ни е да запазим паметта за димчанина Иван Павлов жива за поколенията, за да има смисъл и да не се обезличи неговото общополезно творческо дело. Духовността осмисля съществуването на един народ и наш дълг е да разпалваме нейния пламък.

 

Иваничка Колева

Председател на НЧ "Надежда-1886"

с. Димча

 

Прочетена 551 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.