Понеделник, 07 Ноември 2022 21:30

Започнаха обучения за компостирането

   Първите две обучения за компостиране се проведоха в сградата на Община Павликени. Участниците научиха за ползите от кръговата икономика, за стремежа да бъдем общество с нулеви отпадъци, защо е важно да рециклираме, с акцент на конкретна добра практика – компостирането. 

   Обученията са в рамките на проекта „Въвеждане на демонстрационни мерки за предотвратяване образуването и устойчиво управление на битови отпадъци в община Павликени“, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020”.

   Компостирането е най-екологичният начин да се справим с биоразградимите отпадъци от дома и градината, като остатъци от храна, обелки от плодове и зеленчуци, окосена трева, клони, паднали листа и др.

   Компостът е естествен материал, подходящ за наторяване и възстановяване на почвата, значително подобряващ плодородието ѝ.

   В рамките на проекта ще се изпълнят дейности за обществено компостиране в градовете Павликени и Бяла черква, компостиране в 3-те училища на територията на гр. Павликени и домашно компостиране в 85 домакинства на територията на общината.

   Изготвени са обучителни материали и ръководства за компостиране, които са публикувани на интернет страницата на Общината www.pavlikeni.bg. Гражданите могат да ги получат и в печатен вариант в Информационния център на Община Павликени.

 

Прочетена 874 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.