Четвъртък, 08 Септември 2022 04:50

Петима ученици от СУ „Бачо Киро“ участваха в космически лагер

   Петима ученици от СУ „Бачо Киро“ взеха участие в Международния космически лагер „SPACE CAMP Turkey 2022“ в град Измир. За поредна година координатор на програмата за цяла България бе Център за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център повече от 15 години. Космическият лагер даде възможност на децата да работят по съвременни образователни програми и да използват технологии   в областта на астрономията, роботиката, физиката и др. науки.

   Петимата младежи на възраст между 11 и 15 години се класираха за участие, след като написаха научни есета по предварително зададени теми. 

   Учениците на СУ „Бачо Киро”, под ръководството на г-жа Галина Радкова – ръководител на направление „ИКТ“, бяха разпределени в различни отбори с деца от Швеция, Турция, Грузия и България. В продължение на една седмица те имаха определен дневен режим, изпълняваха различни космически дейности и мисии. Занятията в лагера включваха реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. 

   Екипите, в които се включиха учениците, за шест дни построиха миниракета и участваха в успешното ѝ изстрелване, влязоха в различни роли при управлението на совалката „Дискавъри“, качиха се на реални симулатори, разгледаха звездите и конструираха карта на съзвездията. Запознаха се с живота на Марс, разхождаха се с виртуален марсоход и създадоха с конструктор колония на Марс, която представиха на всички участници в последния ден от престоя в лагера. 

   След завръщането си всички деца споделиха радостта от участието си. Въпреки натоварената програма, младежите казаха, че това е едно от най-вълнуващите преживявания, които някога са имали. Научили са много полезни неща за Космоса и за екипната работа, в която освен упоритост, трябва да има и постоянство. Разбрали са, че човек никога не трябва да се отказва от мечтата си. Всеки един от учениците получи и международно признат сертификат за участие.

   Екипът и ръководството на СУ „Бачо Киро” изказват благодарност на своите бизнес партньори, бивши възпитаници и на учителите, които подкрепиха финансово участието на учениците в международния лагер. Погледите ни са отправени към новото предизвикателство през следващата година, за да докоснем отново звездите.

Савка Михайлова

старши учител по БЕЛ 

 

Прочетена 263 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.