Сряда, 24 Август 2022 14:48

Със 163 000 лв. обновяват интензивното отделение на МБАЛ-Павликени

   163 000 лв. инвестира болницата в Павликени в обновяване на интензивното отделение, което последните две години e ковид сектор. Средствата са по проект “Укрепване на капацитета на болничната мрежа за реакция при кризи”, финансиран по ОП “Региони в растеж”. Предстои обявяването на обществената поръчка за избор на изпълнител.

   Проектът предвижда да бъде положена епоксидна антибактериална подова система в цялото интензивно отделение, заложена е също подмяна и обособяване на изолиран болничен асансьор за разделяне на потоците. Важна част от изпълнението на проекта е удължаването на съществуваща кислородна инсталация, което ще позволи оборудване на ковид сектора с панели до всяко легло, на които ще са разположени изводи за медицински газове.

   Напълно съвременно решение е, че ще бъдат монтиран до всяко легло болничен панел с включени доза за кислород, доза за вакуум, доза за сгъстен въздух, контакти, бутон за повиквателна система и осветително лед тяло. Той ще има и повиквателна система „пациент – медицинска сестра“. Цялата система ще позволи да се приберат и подредят всички кабели, които обичайно досега са опасвали болничните стаи.

Дейностите трябва да завършат до декември 2023 г. 

   По време на пандемията екипът на болницата срещна сериозна подкрепа от Община Павликени, бизнеса и гражданите, които се включиха в дарителската кампания.

   Закупените и дарени материали през 2021 г. са за близо 100 000 лв.

   Лечебното заведение се сдоби с ехокардиограф за 30 000 лв., осигурени от Общината. Доставен беше нов скенер за 15 000 лв., а също и сериозно разширение на кислородната инсталация за 11 000 лв.. Закупени бяха и пациентски монитори за 16 600 лв. Със собствени средства болницата закупи автоматичен биохимичен анализатор за 20 000 лв.

   Въпреки трудностите по време на ковид пандемията, МБАЛ Павликени завърши финансовата 2021 г. със счетоводна печалба от 35 000 лв., без просрочени задължения и неразплатени медикаменти и консумативи, отчитат от лечебното заведение.

 

Прочетена 938 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.