Сряда, 27 Юли 2022 09:36

Пробегът на мира премина през Павликени

   Международната щафета Пробег на мира премина през Павликени, а участниците в нея засадиха плачеща японска вишна.

   Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов посрещна щафетата на площад „Свобода“, а след кратко приветствие към участниците се включи за кратко в пробега. 

   „Идването на факела на мира в Павликени носи със себе си надежда за по-добри дни и ни дава повод да се замислим какви искаме да бъдем помежду си. То ни кара да поставим приоритет върху диалога, върху разбирането на човека срещу нас; кара ни да проявим емпатия и да сме по-състрадателни и добри хора. Благодаря ви, че сте включили Павликени в маршрута си тази година“, каза кметът.

   През юли 2022 г. световният пробег преминава за пореден път през България, като в европейскията му обиколка са включени редица селища от Северна България. Маршрутът на щафетата следва течението на р. Дунав през осем европейски държави. 

   Община Павликени прие поканата на организаторите да бъде партньор в инициативата. 

   Вече 35 години стотици хиляди хора от всички възрасти са мотивирани от една голяма идея – да спортуват заедно в името на обединението на хората и в подкрепа на мира и единството. 

   През годините факелът спира за кратко в населените места, където с участието на местните власти и гражданите се организира тържествено посрещане.

   Идеята на международната щафета Пробег на мира е да засили стремежа на човечеството към по-мирен свят и укрепване на идеалите за мир. Пробегът е преминал през 155 държави, изминати са над 600 000 км. Част от известните факлоносци през годините са Нелсън Мандела, Майка Тереза, папа Франциск, папа Йоан Павел II, спортните легенди Мохамед Али, Карл Люис и много други знаменитости.

 

Прочетена 5878 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.