Четвъртък, 09 Юни 2022 19:33

Исторически музей-Павликени представи фото салон „Дивото“ в Нощта на музеите

 

  Исторически музей-Павликени отбеляза Международния ден на музеите и европейската инициатива „ Нощ в музея“ с 12 –то издание на международния фото салон „Дивото“ .

  На 18 май залите на музея посрещнаха посетители и фотографи , които се насладиха на невероятните снимки на природни пейзажи и диви животни. Освен откриването на международния фото салон „ Дивото“ Исторически музей –Павликени предложи на своята публика едно истинско рок изживяване с музикантите от група „Flight“, които направиха събитието  емоционално  и незабравимо.

  Организатори на фото салон „Дивото“ са: Българска фотографска академия, Международната федерация по фотоизкуство (FIAP) и Исторически музей-Павликени. Изложбата е в резултат на добрата съвместна работа с Фото клуб „ Павликени и фотографите Юлий Юлиев, Пламен Петров, Цончо Балканджиев, Владимир Пенчев и художника Мартин Петров. Град Павликени винаги е имал силни представители във фотографското изкуство, като доайените Цончо Балканджиев, Петко Йончев, Динамир Предов и Йордан Друмев. 

Изложбата „ Дивото“ представя невероятните снимки от селекцията на дивата природа, животните и пейзажите. От общо 45 автори с 344 фотографии от 16 държави, журито е оценило 38 автори от 16 държави със 105 снимки за финалната селекция, а 55 от тях са подредени в Художествената галерия на музея. Природата е красива, но дивият свят е труден за снимане. Изисква се упоритост и търпение, усет за момента и детайлите, улавяне на светлините и обектите за снимане. Така че, тези снимки са не само невероятно атрактивни и въздействащи, но и критерий за майсторството на съвременната фотография. Въпреки супермодерната техника, която се използва днес за направата на снимки, най-важният елемент си остава човекът зад обектива. Усетът на художниците-фотографи правят снимките различни, вълнуващи и забавни. Инициативата „ Нош в музея“ датира от 1997 г. в Берлин, когато на Музейния остров провеждат Lange Nacht der Musen (дългата нощ на музеите). Трудно е да се устои на вълнуващото и забавно преживяване да посетиш музея през нощта. Успеха на този опит, предизвиква френското министерство на културата да повтори събитието през 1999 г. През 2001 г. близо 39 европейски държави стават домакини на Пролетта на музеите. С подкрепата на Съвета на Европа събитието придобива европейски измерения. От 2005 г. Франция превърна това културно събитие в Европейска нощ на музеите, в която оригиналност, ентусиазъм, изобретателност привличат нови публики към местата на знание и изкуство. Европейската нощ на музеите предлага необичайно изживяване. През нощта сетивата ни са особено будни, музеите изглеждат по-интимни, светлината се променя в сравнение с обичайната, произведенията изглеждат по-спокойни, или предизвикателни и смущаващи. Удължаването на работното време, вечер и до полунощ (дава възможност на публиката извън рамките на работния ден да се възползва от културното предложение, понякога точно до своя дом или работно място. 

През вековете, първоначално запазени за елита и учените, днес музеите са емблематични места на култура, отворени към света и достъпни за всички. Смятани някога за мавзолеи, замръзнали във времето и окъпани в тишина, музеите са обновени и отразяват всичко, което културата може да предложи. Музеят на 21-ви век е безспорно място в движение. Съкровищница от знания и място за споделяне.

Международният фото салон „ Дивото“ ще може да бъде разгледан до 29 юли 2022 г. в залата на Художествената галерия на музея. 

 Елена Чанакчиварова-Христова,

Директор на ИМ-Павликени

 

Прочетена 1017 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.