Вторник, 18 Януари 2022 21:03

В Павликени и Върбовка обсъдиха доклада по ОВОС за инвестиционен проект в региона за 420 млн. евро

   Обществено обсъждане на доклада по ОВОС във връзка с инвестиционното намерение на инвеститора „Петрургия” ЕООД в община Павликени за изграждане на високотехнологичен завод за каменна вата, премина при голям интерес. То се състоя в заседателната зала на Общината, където присъстващите бяха допуснати със зелен сертификат. По-късно обсъждане беше проведено и в с. Върбовка.

   Между 400 и 600 нови работни места планира да отвори бъдещият завод като изискването е кадрите да бъдат само от региона. 

   Общият размер на инвестицията е поне 420 милиона евро. Заводът ще има три производствени линии с пещи, в които се стопява базалт. Производството ще бъде по немска технология и ще бъде изградено в смисъла на кръговата икономика и принципите на Зелената сделка в ЕС, обясни представителят на инвеститора Тодор Тодоров. „Един затворен екологичен, зелен, възобновяем проект, който ще спестява около 420 хил. тона въглеродни емисии годишно”, заяви той.

   Инсталацията е проектирана от австрийска компания, която е реализирала такива инсталации в Германия и Англия и проекта ще се изпълни с подкрепата на фондове към Европейската инвестиционна банка.

   Инвестицията включва изграждането на собствен енергоизточник за нуждите на производството, който стана основна тема на обсъждането.

   Бъдещият завод предвижда производството да се осъществява чрез собствено производство на електричество от горене на стандартизиран RDF-отпадък, който ще се доставя от системите за управление на отпадъци в страната. С осигурените високи температури в пещите ще се топи базалт, който ще се добива от единствената в Северна България кариера в село Върбовка за базалтоиди, която инвеститорът е получил концесия в срок от 35 години. От базалта ще се произвеждат топлоизолационни плоскости, за които има осигурен пазар в Германия и Австрия.

   Фирма „Петрургия“ ООД съвместно с фирмата изпълнител на завода за каменна вата от Германия, има регистриран световен патент за безотпаден производствен процес без използването на фосилни горива, т.е. производството е изцяло въглеродонеутрално.

 

   Тодоров увери, че 

 

върху производството ще има 

24-часов мониторинг от 

Изпълнителната агенция по околна среда 

и РИОСВ – Велико Търново

 

както и че комплексното разрешително на обекта ще е гаранция за качественото изпълнение и стриктното спазване на екологичните норми. Заявена беше готовност данните да бъдат достъпни в реално време за гражданите.

   Кметът на Община Павликени инж. Манолов се обърна към присъстващите и каза, че „могат да бъдат спокойни, че всички екологични мерки ще се спазват. Ние като община съдействаме за ПУП-овете, продали сме 63 дка общински терени – единствено ниска категория земя за цена от 1250 лв /дка и това са нашите правомощия. Ако инвестицията отговаря на законните норми, ние не можем да я спрем“, каза кмтът. Той съобщи, че в общината са постъпили вече 143 хил. лева от концесионни такси, а в случай, че инвестицията се реализира, 

 

годишно в общинския бюджет 

ще влизат 1 млн. от данъци. 

 

   „Отварянето на работните места ще намали чувствително безработицата. Нека имаме предвид и икономическото значение на такъв завод за нашата община. Мога да го сравня със значението, което има „Идеал стандарт“ за Севлиево”, посочи кметът, който категорично заяви, че не би допуснал компромис с евентуална екологична вреда. Той посочи, че разбира притесненията на хората от замърсяване. „Аз бих приветствал да чуем днес от обществеността какви допълнителни мерки бихте искали да се въведат, как да достига до вас информацията, за да бъдете спокойни, че всички екологични норми са спазени“, каза кметът.

   В залата бяха зададени десетки въпроси, свързани с това доколко производството е безопасно и ще нанася ли екологични вреди на района.

   Как ще се доставя нужното гориво RDF и къде ще се складира, какви емисии ще се отделят във въздуха след изгарянето му, питаха хората.

   „Емисиите от завода са в десетки пъти по ниски от сегашните емисии, които печките на село Върбовка образуват“, каза Тодоров.

   От екологично сдружение „За Земята” попитаха дали със сигурност за производство на каменна вата ще се ползват само сертифицирани RDF- отпадъци. Ръководителят на екипа, подготвил доклада по ОВОС, Евгения Андреевска увери, че инвеститорът е предвидил в инсталацията да се ползват само сертифицирани гориво RDF и да не се допускат отпадъци с ниско качество.

  Уточнено беше, че отстоянието на производствените мощности до най-близкото населено място – с. Върбовка е 1,7 км. 

  В залата бяха зададени въпроси относно механизма на действие на електроцентралата и гаранциите, които дава фирмата, че горенето на RDF няма да замърсява въздуха. Тодор Тодоров увери, че инсталацията предвижда вторично горене на димните газове от производството, които се отвеждат в пещите обратно чрез въздуховоди, а използваният модел за математическо моделиране на емисиите от въздуха показва, че постигнатите норми ще бъдат много под пределно допустимите по закон.

   По време на обсъждането бе заявен интерес и към осигуряването на вода за производството, като става ясно, че в доклада по ОВОС са включени 30-годишни прогнози на НИМХ за валежи, според които нужните 70 хил. куб. метра валежи годишно ще се събират от дъждовни води посредством инсталации на покривните части.

   Археологът Калин Чакъров попита дали е извършено теренно проучване от специалисти на цялата концесионна площ от близо 700 дка, тъй като има базалтови могили и археологически обекти. Архитектът Ивайло Петков, който представи част от проекта, информира, че такова проучване е съгласувано с НИПК, е извършвано още преди подписването на концесионния договор, а Тодор Тодоров уточни, че в момента инвеститорът е във връзка с Националния археологически институт и предстои договор с него след съответните процедури.

   Фирмата инвеститор ще финансира създаването на нови паралелки в съществуващи средни специални училища в Павликени и Велико Търново за обучение на бъдещи специалисти – електроинженери, металурзи и различни видове технолози. В момента се изготвя програма за обучението им. 

   Протоколът с всички мнения от общественото обсъждане е предаден в РИОСВ. След одобряването на ДОВОС престои много по-сложния етап инвеститорът да получи комплексно разрешително. Този документ гарантира стриктен контрол за спазване на всички екологични норми.

 

Прочетена 226 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.