Четвъртък, 21 Октомври 2021 10:21

Христо Кавалски, кандидат от листата на „БСП за България“: „Милея за регионите и с това ще съм полезен в Парламента!“

Павликени има реален шанс да излъчи свой народен представител в 46-то НС с преференция 102 в листата на БСП

 

Христо Кавалски е роден на 9 февруари 1987г. Председател на Общински съвет – Павликени. От десет години трупа опит в местното самоуправление. Член на Контролния съвет на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България.

Магистър по психология от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” - Велико Търново и по стопанско управление от СА  „Димитър А. Ценов” - Свищов. Завършил е и Школата по политически мениджмънт и Академията за общинска политика.

Член на БСП от 2007г. Създател на Младежкото обединение на БСП-Павликени и негов председател от 2011г. до 2016 г. Председател на Общинския партиен съвет на БСП от 2016 г.

 

    Павликени има реалния шанс да излъчи свой народен представител в лицето на Христо Кавалски, втори в листата на „БСП за България“. Младият мъж е в избираемата зона на списъка и с висока сигурност може да влезе в следващото Народно събрание. А високото му подреждане в листата е чест за цялата община.

   Христо Кавалски има подходящата биография, за да тежи на мястото си в парламента. С две висши образования, със завиден опит в местната власт, с ясен поглед върху проблемите на регионите, той дава идеи как да се подкрепят регионите и как младите хора да получат опора.

   Реалист е и знае, че следващият Парламент ще трябва да се справи едновременно с три кризи – здравната, икономическата и енергийната. 

   „Време е политиците на най-високо държавно ниво да покажат разум и зрялост, да загърбят своето его и да спрат да дърпат чергата всеки към себе си!“, заявява местният политик. Той винаги е бил обединител и вярва, че от настоящите кризи може да ни изведе единствено и само обединението на народа.

   Подчертава, че БСП има план за действие през първите 100 дни от мандата. В него са заложени и мерки в помощ на семействата и българския бизнес като 

 

намаляване ДДС на основни храни 

от 20 на 9% и намаляване ДДС на 

енергоносителите от 20 на 9% . 

 

БСП предлага още на енергийно бедни семейства да се осигуряват по 200 киловатчаса електроенергия безплатно от държавата.

   Христо Кавалски не е ново лице за политическия живот на нашата община. Той е в местната власт от 2011г., когато за първи път е избран за общински съветник. След два успешни мандата колегите му в местния парламент му гласуваха доверие за председател. 

   „Моята първа крачка в политиката беше преди повече от 14 години, когато бях приет за член на БСП. През този период успях да вкуся от всичко в управлението. Зареждах се с положителните емоции при постоянните ми ежедневни срещи с хората, радвах се, когато постигах поредния политически успех, и трупах мъдрост и житейски опит. Срещнах и неприятни емоции, но пазя в сърцето си само положителните“, разказва за себе си кандидатът. Той е преминал през всички стъпала на израстване до позицията на председател на Общинския партиен съвет и на местния парламент.

    В деня на клетвата си през 2019 г. поставя като приоритет да се издигне авторитета на институцията, да стане тя по-разпознаваема сред населението. Постига го чрез своята активна дейност и участието си в обществени мероприятия, контактите с институциите в града. Избран е в контролния съвет на НАПОС – Националната асоциация на председателите на общински съвети. Още с встъпването си в длъжност налага нова процедура при работата по местното законодателство и благодарение на това Общинският съвет няма оспорени или върнати от областния управител решения. Не пести сили и когато трябва да посети местните училища и да разкаже за работата на местния парламент.

   Удовлетворен е, когато успява да допринесе една човешка душа да се усмихне и да усети разбиране и подкрепа от негова страна. Вярва, че в политиката имат място добронамерените и подготвените професионално лица, които имат ясната визия и залагат на конкретни цели, за да подобрят живота на своите съграждани.

   „Местната власт е най-близо до хората. От друга страна, постоянно ни се вменяват нови и нови ангажименти от централната власт. В повечето случаи те идват без финансово обезпечаване. Имали сме много дискусии и в НАПОС и настояваме за финансова децентрализация“, казва Кавалски и допълва, че в платформата на БСП това вече е заложено. Социалистите предлагат преразпределение на част от данъка върху доходите на физическите лица в полза на общините. Според Кавалски е възможно 

 

2% от данък общ доход 

да се връщат в общините, 

където е изкаран

 

Това ще им даде повече сила, за да вземат местните решения и да инвестират тези средства в приоритетните си проекти. Повече местен ресурс ще спомогне да се спре и обезлюдяването. БСП предлага също фискална децентрализация чрез преминаване към програмно бюджетиране на местно ниво и прозрачност на местните финанси. Наличието на повече финансов ресурс ще помогне и за справяне с другите общи проблеми за всички малки населени места – поддържането на зелените площи, осигуряването на повече контейнери за смет, пълноценно улично осветление, сигурност за гражданите чрез поддържане на приюти за бездомни животни. 

Приоритет с полза за цялата област Велико Търново е да продължи изграждането на двете автомагистрали: „Хемус“ и „Русе – Велико Търново“, но с условие – то да става при спазването на законовите процедури и при защита на интересите на работниците. Когато стане народен представител, той ще настоява да се отделят в държавния бюджет средства за улични ремонти и за въвеждане на енергийноефективно улично осветление. Важно за местните общности е болниците в България да не са търговски дружества, което е част от пакета здравни мерки на БСП.

Доброволчеството, младежката работа и дейностите в полза на обществото винаги са били близки до личността на Христо Кавалски. 

    „Най-вероятно ще стане дипломат“, пише на една грамота, която Кавалски грижливо пази в дома си. Тя му била връчена от Дружеството за ООН – една от многобройните организации, в които членува още откакто е ученик.

   „За първи път започнах да се занимавам с доброволчество към младежкия център в читалището в град Павликени. Оттогава се запали онзи пламък на хуманността и съпричастността към проблемите на хората. Хареса ми да работя в полза на обществото“, казва Кавалски. Той е активен участник в работата на Националния младежки форум и защитава младежките каузи по време на редица техни инициативи.

    През 2005 г. е съучредител на Общинския младежки съвет в Павликени и става пръв негов председател. Това е интересна структура, каквато няма в много общини. В нея участват ученици на делегиран принцип от всички училища в общината, буквално копира идеята на общинските съвети със своите постоянни комисии, структура, брой членове и дейност. Същата година Младежкият съвет е официално приет за спомагателна структура към ОС за осъществяване на младежката политика на територията на общината. Наред с диалога с местната власт младите хора организират и свои инициативи като засаждане на дръвчета, популяризиране на теми, свързани с околната среда, образование, здравеопазване, репродуктивно здраве и др.

    Върху този опит базира и един от приоритетите си – 

 

младите хора да бъдат 

подкрепени в развитието си. 

 

Кавалски спира вниманието си върху необходимостта доброволчеството да бъде регламентирано със закон. Институциите трябва да бъда отворени към диалог с младите хора. Подрастващите трябва да имат свобода да изградят своя активна гражданска позиция.

   Особено важно е това в период на криза, която винаги най-силно се усеща сред младежта.

   „В България от години има създаден Закон за младежта, който е само началото на дълъг процес. Все още няма конкретни политики по отношение на младите хора. Всяка година се приема национална стратегия, върху нея стъпват областните и общинските, но всички те са кухи, защото няма конкретна целева дейност и не се получават от централния бюджет регламентирани суми за младежка политика“, казва Кавалски. Той припомня, че преди години във всяка област бяха създадени младежки центрове и е крайно време такива да се създадат и в общинските градове.

    „Инвестицията в образование е най-ценният капитал на едно общество и се радвам, че платформата на БСП съдържа ценни идеи и в това направление“, казва Кавалски. Приоритет за него е 

 

максималното обхващане 

на подрастващите в 

образователния процес 

 

и недопускането на дискриминационни форми в образованието. 

 

    Като бивш читалищен деец ще настоява да се разрешат проблемите и на тези най-автентични средища на културата в България. Те са свързани със заплатите, сградния фонд и целеви средства за дейността им. Разширение на целевите национални програми в помощ на читалищното дело е заложено в платформата на БСП. Според социалистите читалищата трябва да бъдат активно ангажирани и финансирани за участие в процеса на възпитание на подрастващите. 

    В началото на своята предизборна кампания Христо Кавалски е убеден, че предлагането на разумни решения е най-прекият път към избирателите. „Винаги в моя живот съм се стремял да бъда обединител, а не разединител. Вярвам в доброто, което е заложено във всеки един от нас“, казва кандидатът за народен представител.

   Подкрепа за него може да дадете с номер 33 в квадратчето на бюлетината за „БСП за България“ и преференция в кръгчето с номер 102. 

 

Прочетена 1423 пъти Последно променена в Четвъртък, 21 Октомври 2021 10:27

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.