Четвъртък, 19 Август 2021 20:46

Награден фонд към Фондация „Никола Гюзелев“ учреди Община Павликени за популяризиране на български таланти

Награден фонд в полза на Фондация „Никола Гюзелев“ в размер на 4 000 лв. учреди Община Павликени. Инициативата е на председателя на Фондацията Анна Мария Петрова-Гюзелева, която покани Общината да вземе участие в начинанието за почитане името и делото на нашия съгражданин и прочут оперен певец като учреди фонд за удостоени петима артисти.

Международната награда „Никола Гюзелев“ има за цел още по-задълбочено популяризиране на българските таланти и заслужили имена в оперно-изпълнителското и в изобразителното изкуство, приобщаване на повече млади хора и техните интереси в творческите процеси на изкуството и културата и за още по-значимо укрепване на положителния облик на България в Европа и света.

Международната награда е учредена през 2016 г. с подкрепата на Министерството на културата. Тя ще бъде връчена за четвърти пореден път на 05 ноември в Софийската опера, съпроводена от изложба с творби на Никола Гюзелев, създадени приживе. Събитието е посветено на 85-годишнината от рождението на великия бас, както и на 60-годишнината от дебюта му на сцената.

От 80-години на ХХв. признателните павликенци са удостоили Никола Гюзелев със званието „Почетен гражданин на град Павликени“, което е препотвърдено през 1998 г., а плакетът беше връчен на певеца през 2012 г.

 

Прочетена 168 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.