Сряда, 07 Юли 2021 06:34

Явор Божанков: Битката с корупцията е битка срещу бедността

Ковид кризата ни показа, че имаме нужда от намеса на държавата в помощ на хората,  заяви водачът на листата на “БСП за България”

“Борбата с корупцията е приоритет на “БСП за България”, но част от проблема с корупцията са изключително ниските доходи на хората. Защото хранителната среда на корупцията е преди всичко бедността. Нашият социален пакет обхваща от актуализациите на пенсиите през безплатните детски градини до помощта за майчинство за втората година“. Това заяви водачът на листата на “БСП за България” Явор Божанков.

Той коментира: „Ковид кризата ни показа тенденция, която няма как да оспорим. В цяла Европа има подкрепа за засегнатите малки и средни предприятия. За младите семейства, за възрастните хора. За всички, които пострадаха от ковид кризата. Особено на фона на тази инфлация, която в момента увеличава всички цени и това е очевидно. 

Тук се иска държава и държавна намеса

Това е тенденцията в Европа. Младите хора няма как да направят семейство, когато доходите им не позволяват да гледат едно, а камо ли второ и трето дете. А за да подобрим демографията на България, на нас ни трябват повече деца“.

Как ще стане това:

Първо, борбата с бедността, неравенствата и ниските доходи.

Второ, реформата в здравеопазването.

И трето - образованието. За да се случи всичко това обаче и за да има средства, трябва да развиваме икономиката“, посочи тя.

„Ние сме разписали всяка една мярка до стотинка колко ще струва. Една от най-важните мерки е намаляване на ДДС на цените на лекарствата. Това ще рефлектира пряко върху семейните бюджети, защото всяко семейство каквито и доходи да има - първо си купува храна и се лекува”, обясни Божанков.

“БСП за България” е готова с мащабна програма за увеличаване доходите на най-бедните и най-засегнатите групи: пенсионерите, младите семейства и децата. Всичко в нея е изчислено до стотинка и ще струва 2 950 250 550 лв. Ще помогне на 4 756 348 души. 

„Първо, трябва да е ясно, че не става дума за популизъм, а за съвсем постижима цел. Ние сме единствената политическа сила, в която в този труден за хората момент предлага такъв пакет. Защото нашият е социален пакет“, заяви Божанков, обяснявайки следващата от мерките:

Безплатни детски градини

“Виждате какво става в София. Не само безплатни детски градини и ясли, но и налични, защото места няма. В целия период от 1-ви до 12-ти клас трябва да бъдат безплатни детските помагала. Това не са прахосани средства. Не са потънали в шкафчета, в чекмеджета. Не са отишли в празни язовири или в схемите на управлението на “Автомагистрали”, заяви още Божанков.

Водачът на листата във Велико Търново посочи: „Служебният кабинет за няколко месеца и ние за 4 години показахме къде отиват много повече от 3 милиарда. Средства в държавата има. Брутният вътрешен продукт на България е 117 милиарда. Да се заделят 3 милиарда за решаване на най-големия проблем в държавата - бедността и демографската катастрофа за нас е повече от задължително. 

Втори приоритет е здравеопазването

Болниците да не са търговски дружества. Да има защитени здравни заведения в планински и отдалечени региони. Регионална структура на здравеопазването, така че всеки да има достъп. 

“Готова е и цялостна програма за образованието - един учебник за един клас за един предмет в цялата държава и съдържанието на този учебник да е отговорност на българското правителство и българската държава, за да пише там истината - за България, за българските класици, писатели и поети”, заяви по темата лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

Прочетена 356 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.