Понеделник, 05 Юли 2021 21:43

Новите почетни граждани

 

Д-р Станислав Стоев

Д-р Станислав Стоев е потомствен лекар. Голяма част от фамилията Стоеви са се посветили на лекарската професия. Роден е на 18 март 1954 г. Завършил е Средно политехническо училище „Бачо Киро“ – Павликени и Висшия медицински институт във Варна. Три години е работил като участъков лекар в с. Бутово. От 1984г. е лекар в Общинска болница „Д-р Ангел Симеонов“ в нашия град. През 1988 г. придобива специалност по вътрешни болести, а пред 2001 г. – по кардиология. Работи като ординатор в сектор за интензивно лечение към Вътрешно отделение за сърдечно-съдови заболявания на МБАЛ-Павликени. Женен е, съпругата му също е лекар. Имат две деца – дъщеря и син.

От юли 1990г. до октомври 1991г. е мажоритарно избран депутат в VII Велико народно събрание. Той е подписал действащата конституция при приемането й на 12 юли 1991г.

Същата година е избран за общински съветник, където има шест мандата.

През 2011 г. е удостоен с почетния знак на Община Павликени „Едностранен плакет“. За изключителните си професионални умения, отдаденост и отговорност е предпочитан и уважаван лекар не само от гражданите на община Павликени. 

От момента на обявяване на извънредното положение миналата година до настоящия момент д-р Стоев полага изключителни грижи за пациентите, настанени в отделението за болни от коронавирус. Знанията, богатия опит и човещината, които излъчват д-р Стоев и ръководеният от него медицински екип, можем да определим с една дума – отдаденост на професията. За всичко това не е достатъчно да си лекар, а да имаш голямо човешко сърце. За него медицината е дълг и начин на живот. Д-р Стоев е лицето на надеждата, подкрепата, вярата и спасението. Той се бори за живота на всеки болен до последно, давайки най-доброто от себе си. 

„Считам, че за своята дългогодишна работа и отдаденост за поддържане на високо професионално ниво в болничната помощ, за активната му обществена дейност и утвърждаване на институционалността на държавно и местно ниво, д-р Станислав Стоев заслужава признателността на своите съграждани. Вярвам, че хората оценяват положените усилия, и занапред всички ние ще продължаваме да виждаме в очите им благодарност за стореното добро“, пише в мотивите си за предложението кметът инж. Емануил Манолов.

 

Димитър Трифонов

Димитър Трифонов е роден на 18 октомври 1956 г. в град Бяла черква. Основно образование завършва в родния си град. През 1975 г. завършва с отличие Средно милиционерско училище в град Пазарджик със специалност „Охрана на обществения ред, борба с престъпността и безопасност на движението“, след което е разпределен в София. Завършва академията на МВР през 1983 г. Същата година се връща в Павликени и започва работа като районен инспектор в РУ на МВР-Павликени. За периода 1989 – 1994 г. изцяло е ангажиран с разследване на престъпността на територията на общините Павликени и Сухиндол, в качеството си на помощник-следовател към „Следствена служба“ – Велико Търново.

В периода 1994 – 1997 г. паралелно работи в Национална следствена служба – Велико Търново и завършва специалност „Право“ в академията на МВР.

От 1997 до 2004 г. Димитър Трифонов е началник на Районно полицейско управление – Павликени, като именно под негово управление местната структура бележи „златните“ си години – РПУ е три пъти областен първенец по  разкриваемост на престъпления, за което получава грамота от министъра на вътрешните работи.

Като полицейски служител Димитър Трифонов винаги е бил в услуга на обществото, пренебрегвал е времето за семейството и здравето си, за да изпълнява обществения си и служебния дълг.

От 2004 г. започва работа като съдия по вписванията в Районен съд – Павликени. 

Наред със служебните задължения активно се включва в обществения живот на града – участва в управата на Ловно-рибарско дружество, доброволно се включва в охраната на спортни мероприятия, организира доброволна охрана от полицейски служители; формира отбори при РПУ-Павликени по джудо, футбол, карате, петобой.

През всички тези години е работил за благото на обществото, в защита правата и законните интереси на гражданите на община Павликени. В трудовата си дейност е бил всеотдаен, отговорен и отзивчив, което е допринесло за изграждане на полицейското управление в град Павликени като най-доброто в областта, а общината – като най-спокойната за своите граждани. „С цялостната си дейност Димитър Трифонов е заслужил уважението и обичта на гражданите на нашия град и признателността на цялата павликенска общественост“, казват вносителите на предложението Ивелин Розинов и Кунка Радева. В подкрепа на предложението има и подписка от 96 граждани. 

 

 

Весела Лечева

Весела Лечева е родена на 20 май 1964 г. във Велико Търново. Завършила е Средно спортно училище „Ген. Владимир Стойчев“ – София и Национална спортна академия. По-късно придобива и научна степен доктор на спортните науки от НСА. Професионалният й опит е свързан със спортната стрелба. Впечатляващите й постижения в спорта й отреждат място сред най-значимите спортисти на България за всички времена. Международната федерация по спортна стрелба я определя за стрелец №1 в света за 1986г., 1987 г., 1990г. и 1993г. Носителка е на пет световни титли, 10 европейски, вицешампион на олимпиадите в Сеул (1988г.), Барселона (1992г.). Спортист №1 на България за 1989г. 

Поставя 17 световни рекорда, от които 5 са абсолютни. Постига възможния максимум в стрелбата с пневматично и малокалибрено оръжие. Завоюва над 90 медала от олимпийски игри, световни и европейски първенства, турнири за Световната купа, от които 43 златни. Отличена е за стрелец на ХХ век от Международната федерация по спортна стрелба. Обявена е за почетен гражданин на Велико Търново.

Доказва се и като успешен политик. Била е народен представител в 39-то, 40-то и 45-то Народно събрание от БСП. От 2005 до 2009 г. е председател на Държавната агенция за младежта и спорта. Под нейно ръководство институцията става двигател на множество програми, насочени към активното спортуване на децата в училище, както и подкрепя младите спортни таланти на България.

През последните години Весела Лечева се доказа като безспорен приятел на Павликени. Като народен представител е поставяла множество въпроси към управляващите, чрез които е защитавала местните обществени интереси. Радетел за придобиването на местността Славееви гори край Бяла черква. Благодарение на множеството й контакти и активната й комуникация с представители на държавното управление е допринесла за реализирането на множество инфраструктурни проекти в общината. През годините се утвърждава и като един от най-големите дарители в полза на обществени каузи и дарителски кампании за лечение на наши съграждани. Сред по-крупните й дарения са за МБАЛ-Павликени, за лечението на Ангел Христов и за закупуване на екипи за детско-юношеските формации при ОФК „Павликени“.

„Весела Лечева е записала своето име със златни букви в световната и българската спортна история. Чрез делата си се доказа като обществена личност, която милее за своята страна. Тя се превърна в истински и незаменим приятел на Павликени и павликенския край“, казва в мотивите си вносителят Христо Кавалски. 

 

Проф. Никола Александров

Проф. Никола Александров е български лекар, офицер, генерал-майор от медицинската служба. Роден на 19 декември 1943 г. в Павликени. През 1969г. завършва Висшия медицински институт – София, след което работи като лекар във военните поделения в град Симитли и Разлог и като ординатор във вътрешното отделение на Военната болница в Русе. През 1976 г. постъпва в „Пирогов“ като асистент по токсикология. До 1991 г. преминава през позициите старши асистент, доцент и началник на клиниката. През 1989 г. става републикански специалист по клинична токсикология. От 1992 до 1994 г. е ректор на Военномедицинска академия. През 1993г. става генерал-майор от медицинската служба. През 1994 г. става началник на Клиниката по токсикология към Военномедицинската академия. Един от създателите на Клиниката по токсикология във Варна. На 7 юли 2000 г. е удостоен с висше военно звание генерал-майор. На 14 август 2000 г. е освободен от кадрова военна служба.

Проф. Александров е автор на научни трудове, учебни ръководства и много научни публикации, както и на 36 изобретения. Носител на почетен медал на Чехия – Военномедицинска академия Хр.Кралове. Бил е заместник-председател на Републиканското дружество по токсикология.

Проф. Александров е създател на съвременните български пробиотици на основата на уникалния лактобацилус булгарикус. През 2008 г. вестник „Файненшъл таймс“ публикува статия за работата му.

Собственик и управител на фирма „Дафлорн“ ООД – производител на първия в света пробиотик от воден произход.

През 1984 г. разработва по задание на българското правителство храни за международната космическа програма „Интеркосмос“. До 1992 г. тези храни са класифицирани като секретни и са произвеждани от държавно предприятие по специални заявки. Пробиотици на „Дафлорн“ са използвани от българската армия по време на мисиите в Камбоджа, Косово, Ирак и Афганистан и от българските научни експедиции в Антарктида и Хималаите. 

Последният научен пробив на проф. Александров е изследването на български препарат на основата на пробиотиците, които има в киселото ни мляко, който показва отлични резултати като съпътстващо средство при лечението на Ковид-19. Резултатите са получени при терапията на пациенти с коронавируса в УМБАЛ-Плевен.

През този тежък период на борба с коронавируса изключително полезни са контактите на проф. Никола Александров с управителя на МБАЛ-Павликени Ренета Кръстева, отбелязва в предложението си вносителят Ваня Антонова. 

 

Прочетена 1117 пъти Последно променена в Понеделник, 05 Юли 2021 21:54

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.