Печат на тази страница
Вторник, 01 Юни 2021 17:51

Ротарианците организираха поход „По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа”

За поредна година Сателитен Ротари клуб Павликени – Бяла черква към Ротари клуб Велико Търново организира благотворител поход „По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа”, който е за набиране на средства за историческите паметници в община Павликени.

Местността Канлъ дере (Кървав поток, дол) в землището на с. Вишовград е арена на четвъртата битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на 9 (22) юли 1868 г. Тук след тежък ръкопашен бой е бил пленен от османците Стефан Караджа. В неравната битка падат 29 герои. Признателните потомци издигат паметник, а в последните години още два, на историческото място. Времето оказва влияние върху паметния знак и той е започнал да се руши. Забелязвайки това, членовете на Сателитен Ротари клуб Павликени-Бяла черква, в съответствие с декларираната от тях кауза за развитие на туризма и популяризиране на исторически и забележителни места в община Павликени, вземат решение да не остават безучастни.

„Изработихме и поставихме указателни табели за главния път, от който се отбиват автомобилите за посещение на местността. На 22.05.2021 г. организирахме събитие там, на което поканихме много гости и приятели. Специални гости бяха кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, председателят на Общинския съвет на община Павликени Христо Кавалски, кметът на град Бяла черква Албена Тодорова, както и Надежда Воробёва, аташе към Руското посолство в Република България. Лекция изнесе Нели Цонева, бивш директор на Исторически музей – Павликени, а Детски художествен състав към Народно читалище „Надежда – 1872“, с. Лесичери поздрави гостите с песен. 

По инициатива на Национално дружество „Традиция“ се освети новото знаме, реплика на истинското знаме на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Ротарианците Кирил Андреев и Пенко Цанков заедно с децата от читалището в с. Лесичери и представителите на дружество „Традиция“ внесоха специално настроение с облечените народни носии и стрелбата с автентични за времето от събитието оръжия – пушки и пищови”, разказват членовете на клуба.

 

Прочетена 576 пъти