Вторник, 19 Януари 2021 03:46

Наричат Йордан Петров „Графа“ след победа на олимпийския стадион в Атина

Йордан Петров Недялков е роден на 1 януари 1906 г. в Свищов. Баща му Петър Недялков Петров е родолюбив българин, участвал във войните 1912-1918 г. Детството на Йордан Петров и сестра му Теодорина е помрачено от ранната смърт на майка им. След втория брак на баща им семейството става многолюдно и Йордан израства заедно с братята си Александър и Никола и другата им сестра Пенка.

Йордан Петров получава началното си образование в родния град, а след преселването му в Павликени през 1921 г. продължава да учи в Павликенската гимназия. След завършване на образованието си работи като бояджия и продавач на семки. Спортните му възможности и физическа издръжливост са рано открити и оценени от местния спортен клуб “Гранит” и от Атанас х.Славчев – един от радетелите за развитието на спорта в нашия град. Първата официална спортна изява на Йордан Петров е през 1925 г., когато Павликенската гимназия организира бягане на 5 000 м, което той печели. На следващата 1926 г., подпомогнат морално и материално от Андрей Перев, участва в национално състезание в Пловдив на 10 000 м, където отново е на първо място. След тази му изява той вече участва в абсолютно всички местни и национални спортни състезания. През 1927 г. участва в две национални състезания в дисциплината 10 000 м и заема съответно почетните второ и трето място. С това окончателно постига заслужена слава и авторитет сред спортния елит на България.

За тия първи спортни успехи самият Йордан Петров в свои спомени разказва:

“До 1927 г., когато се явих на дълго бягане в София, никой не ми е показвал дишане, подготовка за бягането. Тренирах на малкото игрище в Павликени. Сам очертавах елипсата с вар и се подготвях вечер след работа, като оставях бояджийската четка или кошницата със семките. Беше тъмно, но и в тъмнината бягах усилено. На държавните състезания се явих дрипав, с торбичка на рамо, с няколко варени яйца и парче хляб. На гарата не ме посрещна никой. Още същия ден започнаха състезанията. Гледах как състезателите се разтриват със спирт и бели бродирани кърпи, пък аз, нали съм неук и сиромах, отидох на чешмата и се измих със студена вода. Въпреки това се класирах първи на 5 000 метра и втори на 10 000 метра...

Постепенно подобрих тренировките си. От един треньор научих за режим на хранене, за тактика в бягането и други неща, които не знаех. Екипировката ми беше трагична. Бягах с терлици, които жена ми старателно бродираше преди всяко състезание.”

За своята близо 20-годишна активна спортна и състезателна дейност Йордан Петров – Графа е носител на 6 златни, 15 сребърни и 35 бронзови медала, на множество купи, почетни грамоти и отличия. Днес тези отличия се съхраняват в експозицията на Исторически музей – Павликени.

Най-голямата награда за скромния и талантлив спортист е любовта и признанието на публиката, спечеленото уважение и възхищение на съгражданите му. Спортните журналисти не пестят хвалебствените си думи, а заглавията във вестниците са красноречиви: “Йордана Петров – Графа е най-популярният спортист на Дунавската равнина”, „Йордан Петров – тройният маратонец, пример за 20 години упорита работа“, „Три пъти носител на титлата. Графът на шосето и у дома си“ и др. В спортните среди специалистите го сравняват с най-прочутия бегач и треньор на 30-те години – финландеца Пааво Нурми. Всяко завръщане в Павликени с медал се превръща в празник, възхитени младежи и почитатели го аплодират и носят на ръце.

През 1930, 1931 и 1932 г. Йордан Петров е носител на националната купа за лека атлетика в дисциплините на 5 000 и 10 000 метра. През същата 1932 г. представя България на Балканските лекоатлетически игри, както и на международното състезание в Букурещ, където от общо 30 състезатели той заема второ място.

Едновременно с участията си в лекоатлетическите състезания, Йордан Петров активно се занимава и с колоездене. Като член на Павликенското колоездачно дружество “Ураган” той участва във всички местни спортни инициативи, както и в регионални и държавни състезания по колоездене.

Особено популярен като спортист Йордан Петров става след 1939 г., когато за първи път спечелва държавното състезание по маратон. В тази дисциплина той е държавен първенец и на следващата 1940 г., а през 1943 г. заслужено заема първо място както в маратона, така и в бягането на 10 000 м. През този ползотворен период от спортната му кариера Йордан Петров нееднократно участва в различни балкански и международни състезания. Прозвището “Графа” получава след състезание в Атина, където в маратона побеждава един италиански граф. След импровизираното тържество, което му устроили на олимпийския стадион, го нарекли “българския граф”.

По време на дългогодишната му спортна дейност, на упорития му труд и постоянство, негова неизменна морална опора е семейството – съпругата му Атанаска, работничка в аптеката на Переви, и двете му деца Теменужка и Петър.

За своите големи спортни успехи през 1940 г. Йордан Петров – Графа е обявен за почетен гражданин на Павликени. И след прекратяване на активната си спортна дейност той не се разделя със спорта. Работейки дълги години на градския стадион в Павликени, той предава опита си на по-младите. На името на Йордан Петров – Графа е учредена купа, която се връчва на победителите на 5 000 метра в ежегодния републикански шосеен пробег “Павликени”. На 29 юни 1998 г. Общинският съвет в Павликени реши спортната зала в града да носи името на Йордан Петров – Графа.

 

Нели Цонева

Директор на Исторически музей – Павликени

Всички снимки са от фонда на Исторически музей – Павликени

Заглавието е на редакцията

 

Прочетена 2018 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.