Вторник, 22 Август 2023 11:45

Почетоха 155-та годишнина от битката при Канлъ дере

   Тържествено честване на 155-та годишнина от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа организира Кметство Вишовград със съдействието на Община Павликени. Събитието се проведе на историческата поляна край селото, където се е състояла битката. Гости на тържеството бяха инж. Емануил Манолов - кмет на Община Павликени, заместник областният управител Станислав Николов, председателят на Общински съвет Павликени Христо Кавалски,  кметове на кметства, представители на народни читалища и др.

   Честването започна с панихида за загиналите четници. След това се проведе възпоменателно поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника в местността „Канлъдере“. 

   Възпоменателно слово произнесе кметът на с.Вишовград Иван Иванов. С приветствие към жителите на селото се обърна и общинският кмет инж. Емануил Манолов. „По повод годишнината от битката в Кънлъ дере, нека се събуди в нас единството и солидарността, които са по-големи от времето и мястото. Нека се вдъхновим от подвига на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и да съумеем да изграждаме по-добро бъдеще за нашата обща родина.“, каза кметът.

   „Поздравявам ви, че пазите всеотдайно спомена за героичните събития, че почитате подвига на загиналите за свободата на България, че възпитавате в дух на родолюбие и смелост младите хора! Тук, преди 155 години започва пътя към безсмъртието на тези храбри и достойни българи, които са поставили свободата на Родината над личното си благополучие и над личното си оцеляване“, каза в словото си заместник областният управител Станислав Николов.

   Тържеството продължи с възстановка на битката, пресъздадена от членовете на Национално дружество „Традиция”. Десетки любопитни зрители се събраха в местността, където са се водили сраженията на 9\22 юли през 1868 г.

   На историческото място край с.Вишовград има издигнати три паметника, които почитат паметта на загиналите мъже.

 

Прочетена 713 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.