Вторник, 22 Август 2023 11:46

Млади павликенци станаха археолози, откриватели и природолюбители в „Музейно лято 2023“

   Над 40 деца посрещна Античният керамичен център, където се провежда „Музейно лято 2023“ – инициатива на Исторически музей-Павликени. Заредени с нови сили през ваканцията, малчуганите се впуснаха в приключението, което се провежда всяка сряда.

   В първия ден младите павликенци бяха археолози. За начало разгадаха тайните на пясъчника и откриха разнообразни керамични фрагменти. След това ги начертаха като истински професионалисти. Малките археолози проучиха цял зид. Сред камъните на зида четките разкриха фрагменти от керамика, шлака от пещите и животински зъб. Първият ден от музейното лято завърши с танц благодарение на грациозните гости от балетна школа "Грация" от Горна Оряховица. Децата не само се насладиха на малките танцьорки, но и всички се опитаха да научат някоя или друга балетна стъпка. 

   Второто приключение бе наречено „Зеленко“ и в него децата се полюбуваха на природата и се възползваха от нейната красота. Занятието започна с разходка сред дърветата, по време на която екипът от обучители си поговори с малчуганите за видовете дървета, как ги познаваме и какво ни дава всеки вид. Те обсъдиха и важността на дърветата, особено в летните горещи дни, и начините да се опазва природата. Младите участници научиха много и за цветята и растенията в АКЦ - покривния дебелец или дебелата мара, която още римляните садели пред домовете си, защото вярвали, че ги пази от мълнии.

   С листенца и цветенца под навеса децата започнаха да творят. С ножички, лепило, листи и цветя тяхното въображение създаде прекрасна красота. Сами си направиха най-различни книгоразделители, които да използват в книгите, които ще четат през лятната ваканция.

   Накрая всеки посади свое малко цвете, за да се научи как да се грижи за нещо живо и красиво.

   Жегата и осите не осуетиха ентусиазма и още на следващата седмица малките приключенци се впуснаха в търсене на скрито съкровище. Отгатваха гатанки, клякаха, правиха цигански колела, пяха химна. И след 13 решени загадки успяха да „откраднат“ скритото съкровище. Занятието продължи със строеж на модели на античен храм и с почерпка. 

   Същия ден Античният керамичен център се сдоби с нов обитател - костенурката Креми. 

   Художници природолюбители станаха децата за следващата си среща. Те първо се впуснаха в търсене и проучване – обиколиха полянките и избраха природни материали, които да използват за своите произведения на изкуството. Откриха разнообразни листа, клечици, черупки от орехи, шишарки. После се захванаха за работа. Създадоха се картини, които излизаха от рамките на листа, създадоха се цели конструкции. За пореден път всички се убедиха в магическите способности на детското въображение. 

   При следващата среща на 16 август децата ще бъдат еколози, а инициативата „Музейно лято“ завършва на 23 август.

 

Прочетена 843 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.