Понеделник, 18 Юли 2016 15:41

Изложбата „Павликени и светът“ показа японско изкуство

  Съвременните тенденции в японското изкуство показаха шестима автори в Павликени. Изложбата „Павликени и светът“ с техните произведения беше открита в Историческия музей от кмета инж.Емануил Манолов, културния аташе на Япония у нас Мивако Кибаяши и председателя на фондация „Аматерас“ Тодор Тодоров.

  Какуко Ишии, Ичиро Мацуо, Мицуру Куроки, Джинйонг Муун, Тору Курита и Маюми Тцукуда от японска страна и Даниела Тодорова, Тодор Тодоров и Валентин Балев от българска страна показаха своите произведения в петия артпленер в рамките на проекта. Всички те работят в сферата на керамиката, скулптурата, хартиеното изкуство и текстила, отличаващи се със своя авангарден съвременен стил и новаторски техники. „Това е една извадка съвременно изкуство - интересна симбиоза между българско и японско изкуство. За нас би било интересно доколко можете да разпознаете кое е българско и кое японско сред показаните творби“, представи изложбата кураторът й Даниела Тодорова. Тя подчерта, че за участие в артпленера са поканени творците от артгрупата „Нексус”, които са по-нестандартни в използваните техники и материали. 

  „Когато погледнем тази изложба, можем да се уверим, че макар на хиляди километри разстояние, между японската и българската култура има много паралели“, обърна се към творците инж.Емануил Манолов. Кметът на община Павликени приветства гостите от Япония и подчерта как те са опознали региона и България по време на едноседмичния си престой в Павликени. „Изложбата „Павликени и светът“ има своето място в културния живот на Павликени и вече пета година показва значими творци пред публиката в нашия град“, каза още кметът и благодари на всички организатори.

  Културният аташе на Япония у нас Мивако Кибаяши подчерта колко важно и сложно е организирането на чуждестранни изложби в българските общини. Тя благодари на Павликени за дългогодишното партньорство.

  По-рано през деня на откриването творците от Страната на изгряващото слънце и официалните лица бяха посрещнати в ЦДГ „Слънце“, където възпитателите и децата бяха подготвили специална програма.

  Дългосрочният проект на Община Павликени, Фондация „Аматерас“ и Исторически музей – Павликени „Павликени и светът“ има ясна международна културна политика за презентиране на културното наследство на град Павликени и създаването на колекция от съвременно изкуство от различни жанрове за бъдещата художествена галерия на Община Павликени. 

  През изминалите четири години в Павликени бяха представени утвърдени автори с богат творчески международен опит от Финландия, Япония, Норвегия, Дания, Швеция, Германия, Франция, Литва и България. Те създадоха и дариха на Павликени произведения на скулптурата, живописта, графиката, хартиеното и дигиталното изкуство, инсталации, калиграфия и др. С всяко следващо издание огромното разнообразие от авторски търсения и техники радват жителите на Павликени и създават истински празник за града. Всеки от пленерите завършва с откриване на изложба и с официално посещение на посланика от партниращата страна. Тази година Япония за втори път е партньор по проекта. 

  „Този проект ще продължи традицията в представянето на съвременна японска керамика, текстил и хартиено изкуство. Проектът включва и уъркшоп от две части, който ще представи древното изкуство и философия на калиграфията и известната игра оригами, станала световно явление в дизайна, архитектурата и изкуството“, подчерта Тодор Тодоров от фондация „Аматерас“. На уъркшопа всеки участник ще може сам да опита да изпише йероглиф или да създаде оригами, които да отнесе като спомен от този момент.

  Участниците от японска страна са партнираща професионална организация на Фондация „Аматерас“ със седалище Фукуока, Япония - NEXUS. Нейните лидери са 5 японски автори и една корейска авторка, живееща и работеща в Япония. Те вече бяха представени в Чехия и в България по време на „Хартиен Арт Фест“ София. 

  „Проектът е с много висок имидж сред онези, които следят изявите в Павликенския регион. Общата идея за междукултурен диалог и партньорство, представящо културните и археологическите обекти на Павликени и региона, привличат все повече вниманието на чуждестранните гости на града“, сподели Даниела Тодорова. Тя е куратор на изложбата и разказа повече за произведенията в нея: „Те са много разнообразни като идеи и техники, което прави колекцията уникална. Сътрудничеството с Община Павликени вече 5 години даде на културния живот в района важни изложби, които стимулират развитието на културата и вдъхновяват редица млади и утвърдени автори за бъдещите им лични проекти. Тази тенденция дава европейски облик на събитието и носи послание за единение на различията и създаване на нов по-добър свят. Изложбата е една пъстра палитра от имена и произведения, които ще населят пространството на Исторически музей - Павликени в периода 6 юли до 6 септември“. 

  Изложбата „Павликени и светът“ ще остане в Исторически музей – Павликени до месец септември.

 

Прочетена 1822 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.