Петък, 17 Март 2023 14:31

Владимир Димитров се върна към корените си, за да подготви дипломна работа върху българския фолклор

Владимир Димитров се върна към корените си, за да подготви дипломна работа върху българския фолклор ©LauraDHalleweyn

   Към корените си в с. Дъскот се върна 22-годишният Владимир Димитров, който в момента завършва консерватория в Белгия и подготвя дипломна работа за българския фолклор. Заедно със своя колега белгийския музикант Суеньо де Смет и фотографката Лаура Делъвен те бяха в Павликени и в с. Караисен, за да запишат традиционни мелодии и инструменти.

   Владимир Димитров е музикант по душа и призвание. Роден в София, но всяко лято със семейството си прекарва време на село Дъскот, откъдето са неговите корени. На 5-годишна възраст започва да свири на китара.  Усъвършенства се и споделя, че харесва испанска музика, фламенко. „Първата ми учителка също много ми помогна да започна с китарата“, споделя музикантът. С годините решава, че музиката е неговото призвание и продължава да се развива в тази насока. На 7-годишна възраст заедно с майка си заминава за Белгия. Той е възпитаник на консерваторията „PXL MUSIC” в Белгия със специалност „Поп и рок музика” и музикален инструмент китара. 

   Преди дни Владимир се върна в България, за да „почерпи от извора“, тъй като работи по дипломната си работа на тема „Старото ново”, в която ще композира вокален семпъл, включващ български народни инструменти и песни. Целта му е да разкрие пред своите преподаватели красотата на българския фолклор и да покаже, че „старото” всъщност е модерно. „Избрах тази тема, защото съм българин и търся корените си“, казва Владимир. Музикантът добави, че в дипломната си работа ще включи изпълнения на традиционни български инструменти - тамбура, гайда, кавал, тъпан. „Това са чисти, български инструменти. В чужбина не ги знаят, не са чували за тях. Като ги чуеш, чувстваш емоцията в инструмента като глас - просто чуваш как България пее“. 

   Самият Владимир може да свири на тамбура. По думите му този инструмент е най-близък до китарата. Добави, че иска да научи повече за българската народна музика, защото не се е интересувал от много време. „Изведнъж, преди две години, ми хрумна, че това искам да е дипломната ми работа и така да си намеря корените в тази музика“, заяви Влади.

   Той е в България с екип от професионалисти като белгийския музикант Суеньо де Смет, който също е възпитаник на тази консерватория, и фотографката Лаура Делъвен. Те работиха заедно с музикантите от оркестър „Павликени” при НЧ „Братство-1884” като записаха поотделно всеки един инструмент и общо вокално изпълнение. Също така записаха акапелни изпълнения на народно трио, което е част от Групата за изворен фолклор от НЧ „Добра Надежда-1898”, с. Караисен. Те се представиха с песните „У Станкини” и „Иване ле”. 

   Работата с българските музиканти и певци ще бъде отразена в документален филм, който в момента заснема Лаура Делъвен. Филмът ще бъде прожектиран в Белгия. По думите на Владимир, неговият белгийски колега има истински интерес към българската народна музика, учи се за първи път да свири на тъпан и дори има желание да си закупи изработен в България тъпан, който да отнесе в Белгия. 

   В дипломната работа ще бъдат включени изпълнения на Румена Кънчева, която е възпитаничка на класа по народно пеене при читалището в Павликени. Румена изпълни две песни - акапелно - „Пустоно лудо и младо”, и с оркестър – „Песен за гайдарчето”.

   Връзката между Владимир и Румена е силна, тъй като те са братовчеди и явно музикалният талант им е наследство. Двамата заедно записаха също народната песен „Млад овчар мома водеше” като за тази цел Румена пееше, а Владимир й акомпанира на китара.

   Видеозаписите на песента се състояха в старата обща семейна къща, в която днес живее тяхната 92-годишна баба Надка. 

   След дипломирането си Владимир желае да продължи да изучава българския фолклор. Заедно с Румена лятото ще започнат да подготвят авторска песен, с която ще се явят догодина на конкурса за нова българска поп и рок музика „Пролет“, който се организира ежегодно от Българското национално радио.

 

Снимки: Лаура Делъвен

 

Прочетена 1194 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.