Вторник, 15 Ноември 2022 09:44

140 години православен храм „Св. вмчк Димитър“ честваха в с. Стамболово

  На Димитровден жителите на с. Стамболово отпразнуваха 140 години от построяването на православния храм „Св. вмчк Димитър“. На тържествената литургия, отслужена от негово Високо Благоговейнство иконом Руслан Личев и протойерей Антоний, присъстваха жители и гости на селото. Храмовия празник уважиха и инж. Емануил Манолов – кмет на община Павликени, и г-жа Албена Петрова – зам.-кмет на община Павликени.

  Раздаден бе курбан за здраве.

  Строежът на църквата е започнат през есента на 1881 г. с голямо въодушевление и с чувство, че се върши нещо полезно и значимо, под ръководството на тогавашния кмет на селото Петър Енев, който е застанал начело на сформирания организационен комитет за построяването на храма. По-голямата част от материалите, главно камъни и плочи, са били извадени и превозени на доброволни начала, безплатно, от кариерата на хълма откъм село Дъскот. Хората от всяка къща със собствения си впрегатен добитък са докарали по 30 коли камъни.

Храмът е завършен през есента на 1882 г. Освещава се от Великотърновския митрополит Климент на 26 ноември 1882 г. – Димитровден по стар стил, като я наричат „Свети великомъченик Димитър“. 

 

Прочетена 625 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.