Понеделник, 07 Ноември 2022 21:25

На храмовия празник в с. Дъскот осветиха новото знаме на селото и откриха обновена детска площадка

В троен празник се превърна храмовият празник на село Дъскот, честван в деня на българския светец Йоан Рилски Чудотворец. Кметството организира курбан по случай 140 години от създаването на храм „Свети Йоан Рилски“ – с. Дъскот, официална церемония по освещаването на новото знаме на селото и откриване на възстановената зона за игри и отдих в обществен парк близо до центъра на село Дъскот.

Протойерей Димитър и отец Давид отслужиха водосвет за здраве и осветиха знамето на селото, а в церемонията се включи и Дванадесети ученически гвардейски отряд при СУ „Бачо Киро” – гр. Павликени.

Официални гости на тройния празник бяха кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, кметове и кметски наместници на съседните селища, директори на детски градини и училища от общината и др.

„Състоянието на 140-годишния ни храм е доказателство за непрестанните грижи от жителите в нашето село. От днес насетне те ще имат и официален символ. А за децата в с. Дъскот вече е осигурено необходимото пространство за безопасни игри“, каза кметският наместник на село Дъскот г-н Николай Митев.

Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов каза, че „това е троен празник, в който едновременно ще почетем вярата, но също ще се преклоним пред историята на Вашето село като осветим новото Ви знаме и ще дадем лъч светлина за младите поколения, за които ще открием новата детска площадка“.

Строежът на храм „Св. Йоан Рилски” е завършен на 19 октомври преди 140 години и още тогава е осветен от Търновския митрополит Климент. Храмът функционира пълноценно до 1944 г., след което дейността му запада. През 2010 г. църковното настоятелство в село Дъскот кандидатства по мярка 322 „Обновяване и развитие на селските райони” за реконструкция и ремонт на църквата. Същата година църквата е обявена за паметник на културата с местно значение. Три години по-късно проектът е изцяло реализиран. През 2018 г. са реставрирани изображенията на предната фасада, надгробният паметник на свещеник Петър Драганов и иконостасът. В края на миналата година беше организиран благотворителен базар, вследствие на който църквата е напълно оборудвана с необходимата за богослужения църковна утвар.

През 2018 г. по инициатива на тогавашния кмет Петър Кънчев е входирано предложение кметско наместничество село Дъскот да създаде свое собствено знаме. То е с правоъгълна форма и светло син фон, на който е извезан гербът на селото. Гербът е с формата на щит с изобразени върху него житни класове, опасващи щита, символизирайки плодородието. В средата му са позиционирани трите хълма, на които е разположено селището. Дъбовите листа и жълъдите олицетворяват гориста местност, съществувала по време на създаването на селото. Вероятно от нея са правени дъски, откъдето идва името на селището – Дъскот. Огряващото слънце е израз на неугастващия жизнен цикъл. В горния край върху фона на трикольорната лента е изписано името на селото – Дъскот.

Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов и кметският наместник Николай Митев официално откриха новата детска площадка.

Кметско наместничество село Дъскот кандидатства пред МОСВ и ПУДООС по мярка „Чиста околна среда – 2022 г.“/ „Обичам природата – и аз участвам“ с проект „Почистване, озеленяване и възстановяване зона за игри и отдих в обществен парк в село Дъскот, общ. Павликени“. Общата му стойност е 14 996,40 лв. Монтирани са следните уреди за игра - комбинирано съоръжение за катерене, пързаляне и игри, люлка везна, двойна люлка и клатушка. Поставени са кошчета за разделно изхвърляне на отпадъците и пейки за отдих. Вследствие на реализирането на проекта се осигури необходимото пространство на децата от селото за безопасна и пълноценна игра на открито.

 

Прочетена 814 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.