Сряда, 21 Септември 2022 15:43

По-високи доходи, борба с корупцията и опазване на околната среда са сред приоритетите в програмата на „Продължаваме промяната“

   Увеличаване на пенсиите и на минималната работна заплата са един от основните акценти в програмата на „Продължаваме промяната“ за управлението на България за следващите 4 г. Според заложените параметри от 1 януари 2023 г. се предвижда минималната заплата да бъде 50 % от средната и да достигне 860-900 лв. Програмата предвижда по-високи доходи и за българските пенсионери, като дългосрочният ангажимент е до 2026 г. минималната пенсия в България да стане 900 лв.     

   Доказателство, че има средства в държавния бюджет е двукратното увеличение на пенсиите през 2022 г. Миналата година 1 милион пенсионери живееха под линията на бедност с минимална пенсия от 300 лв. Само за една година управление по време на служебното и редовно правителство, екипът на “Продължаваме промяната” успя да осигури траен ръст на пенсиите без допълнителни заеми и без да увеличава данъците и осигуровките на хората. Така от 300 лв., минималната пенсия беше увеличена с 167 лв. и от 1 юли т. г. стана 467 лв. От 1 октомври предстои още едно увеличение, заложено в държавния бюджет. За сравнение, за цялото 12-годишно управление на ГЕРБ пенсионерите получиха едва 164 лв. увеличение. 

   След като от април детските градини и ясли станаха безплатни, усилията на „Продължаваме промяната“ в сферата на образованието е увеличаване на доходите на учителите, изграждане на нови детски и учебни заведения и др. За изминалите 7 месеца правителството на Кирил Петков и Асен Василев осигури над 400 млн. лв. за ремонт и строителство на нови детски градини и училища до 2026 г., стартира и програма за безплатни извънкласни дейности и спорт. 

   От „Продължаваме промяната“ държат също и на качеството на храната, която стига до децата и нашата трапеза. В тази връзка последното редовно правителство успя да върне контрола на държавата на най-голямата граница в България - ГКПП “Капитан Андреево”. Дотогава целият санитарен контрол и проверките на тировете, внасящи хранителни продукти в България, беше в ръцете на частна фирма. Според изчисления на експерти, над 400 000 тона плодове и зеленчуци със завишено съдържание на пестициди са влезли в България и ЕС през граничния пункт за последните 10 г. Само през месец май тази година са върнати обратно над 8 пъти повече камиони в сравнение с май 2021 г.

   Сред задачите на „Промяната“ е и реформа в антикорупционната комисия, за да може да при установяване на несъответствия в данните на задължените да декларират доходите си лица, те да понесат съответно своята отговорност.

 

Какви са приоритетите за развитието на област Велико Търново?

 

   Сред ангажиментите на регионално ниво е подкрепата на каузата срещу изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци край село Върбовка. Инвестиционното намерение предвижда изгарянето на 1344 тона отпадъци за 24 часа или това са над 67 камиона по 20 тона ежедневно. Подобна инсталация ще доведе до трайно увреждане на околната среда в региона и до задълбочаване на проблема с безводието в община Павликени. В 47-то Народно събрание депутатите Йордан Терзийски и Милен Матееев подкрепиха каузата на жителите на община Павликени и спомогнаха за спирането на проекта. 

   „Гарантирането на чиста вода, чист въздух и чиста храна са сред основните ни приоритети в програмата на „Продължаваме промяната“, категоричен е арх. Йордан Терзийски, водач на листата на формацията за Великотърновски избирателен район. Важни за развитието на областта са планираните инвестиции в изграждането на АМ „Хемус“ и АМ “Русе – Велико Търново“, което значително ще подобри транспортната свързаност и е една от предпоставките за привличането на инвеститори. Подобряването на общинските пътища и подмяна на старата ВиК мрежа също са заложени в регионалната програма на „Промяната“. А с изграждането на база за хеликоптер за спешна медицинска помощ в Горна Оряховица значително ще се подобри достъпът до специализирана лекарска помощ в рамките на т. нар. „златен час“ за пациенти в тежко състояние, пострадали при катастрофи, бедствия, аварии и др.

   Приоритетите в програмата на „Промяната“ бяха представени по време на срещата на част от кандидатите за народни представители с граждани на Павликени и Бяла черква. В тях участва и Никола Личев от Павликени, който е на 13 място в листата. Той е познат сред съгражданите си като предприемач, общественик и екоактивист и един от организаторите на протестите срещу инсталацията за изгаряне на отпадъци. Никола Личев е основател на школата за народни танци „Люти чушки“, завоювала златен медал на Световния шампионат по фолклор в Бургас и Поморие.

   Приоритетите в управленската програмата и актуални теми за региона ще бъдат представени по време на посещението на съпредседателя на „Промяната“ Кирил Петков, който ще е във Велико Търново на 22 септември за отбелязване на Деня на Независимостта на България.

 

Прочетена 314 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.