Сряда, 27 Юли 2022 09:49

Фолклорният фестивал „Северняшка китка” превърна Павликени в средище на неугасимия български дух

За два дни Павликени се превърна в средище на живата българска памет, на съхранените традиции и неугасимия български дух. На 18 и 19 юни градът живя с неповторимата атмосфера на XXV Фолклорен фестивал „Северняшка китка”, на който се стекоха изпълнители от всички краища на България. Шумен, Стара Загора, Монтана, Враца, Русе, Плевен са само част от областите, от които пристигнаха фолклорни състави, за да вземат участие в юбилейното издание на фестивала.

За всичките си години на съществуване „Северняшка китка” успя да се наложи сред самодейните състави като предпочитан форум за изява не само заради безупречната си организация и емоционален заряд, но и заради престижното жури, оценяващо участниците. Професионалното си мнение за представените изпълнения изказваха Сашка Ченкова-Петрова – главен учител по народно пеене в НУФИ „Филип Кутев” – град Котел и хоноруван асистент към ШУ „Епископ Константин Преславски”, носител на почетна грамота от Министерство на културата за принос в развитието на културата на Република България; Галя Грозданова-Радева – доктор по музикознание, музикално и танцово изкуство, главен учител вокален педагог и преподавател по теория и методика на специалността в НМУ „Любомир Пипков” – София, преподавател в СУ „Свети Климент Охридски”; Константин Константинов – преподавател по български танци в НУФИ „Филип Кутев” – гр. Котел, възпитаник на АМТИ – гр. Пловдив, работил в ДФА „Тракия”. Председател на журито и тази година бе голямата народна певица Янка Рупкина, прославила България и българското народно пеене в цял свят с изключителното си вокално майсторство, носител на високото държавно отличие орден „Кирил и Методий”, творец с неизброима музикална дейност, едно от чудесата на българското песенно майсторство.

Над 900 изпълнители преминаха през сцената на НЧ „Братство – 1884” в двата дни на фестивала и изляха душите си в музика, песни и танци. Народни хорове, солови изпълнители, инструменталисти, танцови състави от всички възрасти демонстрираха фолклорното богатство на страната ни, не само за да заслужат призови места, но и за наслада на многобройната публика, която щедро аплодираше най-впечатляващите участници.

Голямата награда на XXV Фолклорен фестивал „Северняшка китка”, а именно плакет на името на Янка Рупкина, връчван от самата нея, след оспорвани дискусии и много трудно отсяване на талантите бе отредена на Емил Миленов Младенов от СУ „Св. св. Кирил и Методий” – гр. Пордим с художествен ръководител Християн Ангелов.

Изненада за зрителите тази година бяха изпълненията на известния странджански певец и ученик на Янка Рупкина Стойко Василев.

 

Прочетена 626 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.