Четвъртък, 09 Юни 2022 18:33

Бяла черква отбеляза 146 години от Априлското въстание

   Бяла черква отбеляза 146 години от Априлското въстание и 46 години от обявяване на селището за град. Празникът започна със служба в местната църква „Св. Димитър“, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. Рано сутринта ученици поднесоха венци пред паметните плочи на 101 участници в Априлското въстание от Бяла черква.

   Следобед на площад „11 май” се проведе ученически крос и концертна програма за празника. Там беше издигнато и националното знаме и се проведе тържественият митинг-проверка.

   По традиция всички официални гости се включиха във факелното шествие до местността Черничака – изходен пункт на белочерковските въстаници. След това жителите и гостите на Бяла черква наблюдаваха възстановката на клуб „Традиция“. Вечерта завърши с тържествена заря.

   Представителни роти от Националния военен университет „Васил Левски“ участваха в тържеството по повод 146 години от Априлското въстание в Бяла черква. 

   В малкия салон на НЧ „Бачо Киро – 1869” бяха открити две изложби. Фотограф-художникът Цончо Балканджиев показа „Паметни места от април 1876 г.”., а Абил Илиев подреди изложбата „Палитра от спомени”.

   Исторически музей – Бяла черква проведе Дни на отворените врати във всички музейни експозиции на 10 и 11 май. 

   На 14 май участниците в традиционния туристически поход „По пътя на четата на Бачо Киро и Поп Харитон“ тръгнаха за 69-ти път от Бяла черква. Походът премина през Михалци и Мусина преди да завърши в Дряновския манастир.

 

Прочетена 695 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.