Неделя, 08 Май 2022 18:24

НВУ подписа рамково споразумение с община Павликени

   Рамково споразумение за сътрудничество подписаха началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов и кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов. Договорът предвижда обмен на опит, идеи и добри практики, разработване на съвместни инициативи и проекти, обучения, стажове и курсове, които дават по-добри шансове за кариерно развитие и реализация на студенти от НВУ „Васил Левски“. Двете институции се ангажират да организират публични лекции и дискусии, да си партнират при осъществяването на проучвания и научни изследвания в областта на публичната администрация, местното самоуправление, действия при управление на кризи в подкрепа на доброто публично управление. Според меморандума университетът и Общината ще организират и провеждат съвместно годишнини от исторически събития, национални, регионални и църковни празници, празниците на двете институции и ще кандидатстват заедно по проекти в областите на интерес на двете страни по оперативните програми, финансирани с национални и европейски средства.

   „Павликени е първата община, която не е областен център и има договор с Националния военен университет, и този договор е продължение на установеното вече сътрудничество между двете ни институции. Ще припомня само, че Националният военен университет си партнира със СУ „Бачо Киро“, с вашето съдействие ние имаме ученически гвардейски отряд. Наши ученици от гимназията участваха в Седмица на иновациите, на която пак Военният университет беше домакин. Силно се надявам, че още тази година ще приемем и първите курсанти, които ще дойдат на стаж в администрацията ни, за да натрупат те знания за местното самоуправление“, каза кметът на общината инж. Емануил Манолов.

   „За нас е чест да сключим този меморандум. Подобни сътрудничества с общините са изключително важни за нас, защото връзката на армията с обществото трябва да бъде здрава. Вие сте първият проводник между армията и обществото и аз вярвам, че тези млади хора ще излязат още по-мотивирани да служат на родината си. Благодаря ви за доверието“, каза след подписването на договора и началникът на Националния военен университет бригаден генерал Иван Маламов.

    Официалната церемония се проведе в Община Павликени минути преди началото на най-важната сесия на Общинския съвет, на която съветниците гласуват бюджета. Така договорът беше подписан пред всички местни депутати и пред 14 курсанти от Националния военен университет, които присъстваха и на цялата сесия. На церемонията присъства и директорът на Институт „Научноизследователска и иновационна дейност“ във Военния университет доц. д-р Ваня Димитрова. Преди началото на сесията бъдещите офицери проведоха среща с председателя на Общинския съвет Христо Кавалски, който им обясни как се формира общинският бюджет и кои са най-важните и ключови точки в него.

    Тези курсанти са и бъдещите стажанти в Община Павликени. Всички те са 3-ти и 4-ти курс и са избрали да учат военна специализация „Материални средства и придвижване“ и гражданска специалност „Стопанска логистика“. Ръководител на курсантите беше доц. Боряна Върбанова. 

 

Прочетена 1448 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.