Неделя, 08 Май 2022 18:18

12 момичета от 2 до 14 години пресъздадоха обичая лазаруване в село Лесичери

12 девойки на различна възраст, облечени в традиционни народни носии, лазаруваха в село Лесичери. Момичетата пяха и наричаха за здраве в двата магазина в центъра на населеното място. Те гостуваха и в един от разсадниците в Лесичери, където бяха топло посрещнати. Чаровните момичета с автентични дрехи носеха в ръка кошнички, в които, както повелява традицията, събираха яйца за Великден. В обичая се включиха момичета на възраст от 2 до 14 години. Най-малката лазарка бе Ванина Дончева, която е едва на година и седем месеца.

Лазарките пресъздадоха народния обичай лaзаруване в разсадник „Манчеви“ като домакините Стоян и Десислава също се включиха в разиграването на народната традиция. С песните „Ой, Лазаре“ и „Лаленце се люлее“ малките момичета успокоиха плачещо бебе – кукла, което се люлееше на люлка, закачена на дърво. След това наричаха за здраве и берекет. Стопанинът раздаде на децата по една паричка, а стопанката им даде яйца и ги почерпи с баница и лакомства. А на майките домакините подариха цветя. Както повелява традицията всяка лазарка си избра дърво пазител от разсадника.

Кулминацията беше в края на празника, когато лазарките пуснаха венчетата си в реката и си пожелаха здраве и късмет. С лазаруването, както и с много други традиции, децата се запознават благодарение на дейността на читалището в село Лесичери и в частност на секретаря му Николинка Йовчева. За пресъздаването на обичая лазаруване помагаха Гича Йорданова и Радка Костадинова, жени от Лесичери, които носят българските традиции в сърцата си. НЧ „Надежда“ организира редица културни инициативи, насочени към децата от село Лесичери, като по този начин изпълнява своята мисия да съхранява и разпространява българските традиции и обичаи.

 

Прочетена 1151 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.