Понеделник, 03 Януари 2022 19:25

Спасиха защитен вид сова в с. Горна Липница

   Eксперти на РИОСВ – Велико Търново предадоха за лечение и последващи грижи в спасителния център поредния защитен вид птица в безпомощно състояние. Касае се за млад екземпляр от вида забулена сова (Tyto alba), която е намерена от жител на с. Горна Липница, община Павликени. Птицата няма видими рани, но при опит да бъде приближена, не се опитва да полети. По преценка на експертите птицата е транспортирана в Стара Загора.

   През тази година 32 птици в безпомощно състояние са предадени на грижите на специалистите от спасителния център. Най-много са случаите на млади екземпляри и ранени птици от видовете бял щъркел и бързолет. Посочените видове са поставени под защита чрез Закона за биологичното разнообразие. Те са спасени от РИОСВ след сигнали на граждани на „зеления телефон“ на инспекцията.

   Забулената сова е средно голяма нощна граблива птица, срещаща се и в България. Оперението ѝ е много фино, в пастелни цветове, с бяло було. Широко разпространена по всички континенти със сравнително ниска плътност на популацията. На много места числеността ѝ е станала критично ниска в последните години, но на други се забелязва стабилизация или дори леко увеличаване.

 

   Информация от РИОСВ-Велико Търново

*заглавието е на редакцията

 

Прочетена 516 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.