Сряда, 02 Януари 2019 00:00

С какво ще запомним 2018 година

Президентът Румен Радев почете празника на Павликени

Президентът Румен Радев уважи празника на Павликени на 29 юни, когато се отбелязва Денят на св. равноапостоли Петър и Павел. Той прие почетния караул на Националната гвардейска част пред сградата на Общината. От официалната трибуна президентът посочи, че обявяването на Павликени за град през 1943 г., в разгара на Втората световна война, означава, че тук е кипял интензивен обществен, икономически и културен живот, което е доказателство за здрав и силен български дух.

„Затова и днес съм тук, да засвидетелствам уважение към вашето славно минало и най-вече към вас, днешните жители на Павликени“, каза в словото си Радев. 

Президентът припомни, че миналото на града е белязано от славни мигове в борбите за освобождение, а предприемчивият и борбен дух на предците е важна основа, на която стъпват днешните съвременници. 

На пл. „Свобода“ около 220 гвардейци представиха спектакъла „Искри“. След това започна голям концерт на Представителния оркестър на въоръжените сили със солисти Орлин Горанов, Маргарита Хранова и др. Празникът завърши със зрелищни илюминации.

 

„Красива България“ отпусна средства за асансьор в поликлиниката

  Проектът “Красива България” одобри проектното предложение на Общината за изграждане на асансьор в сградата на поликлиниката.

  С одобрените 120 000 лв. е изграден и външен асансьор на градската поликлиника.  Проектът за изграждане на поликлиничния асансьор беше предложен за финансиране пред програмата още през 2016 г., но тогава бяха отпуснати много малко средства за проектните предложения на общините. На 21 юни 2018 г. “Красива България” обяви извънреден прием и Общината внесе отново важния проект.

 

Кенгуру, лами и птици нанду показа зоокъта за първи път

За първи път в Павликени беше показано кенгуру. Томи вече е на почти две години и се радва на новия си дом в единствения зоопарк във Великотърновска област. Той е дарение от ЗППК „Напредък“ - с.Батак. 

Две птици нанду са другите нови обитатели на зоологическата градина от тази година. Те бяха докарани от Бургас със спонсорството на  СД „Карина – Донев и Доневи“. Броени месеци след идването си, двете птици се сдобиха и с потомство. На външен вид обикновеното нанду прилича на щрауса, но за разлика от него е два пъти по-дребно и има оперение по главата и шията. 

Към богатото разнообразие в Зоокъта се прибавят и три лами, които през 2018г. радваха посетителите.

 

Известни хора обърнаха внимание на Павликени

  Кои са кулинарните тайни на Павликени разкри в поредица свои предавания известният готвач Иван Звездев. Цяла седмица „Кухнята Звездев“ по Канал 3 показваше как се приготвят местни ястия. Създаден беше и специален канал в YouTube, където може да се гледат предаванията, на адрес: „Вкусът на Павликени“.

  „Този град, макар и малък, има богата история и кухня. Ние ще ви направим съпричастни с традициите на местните хора, история, обичаи и танци“, каза Звездев в първото предаване от Павликени. Той дойде в града по покана на НЧ „Братство-1884“ и Община Павликени.

Анна-Мария Петрова-Гюзелева представи последната си стихосбирка в Павликени, а „Диана експрес“, Стенли, Гери-Никол и EVA бяха сред звездите, които пяха на празничните прояви в града. Проф. Христо Пимпирев пък беше отличен със званието „Почетен гражданин на Павликени“, а в замяна обеща да развее знамето на града на Антарктида.

 

Одобрена бе стратегията на МИГ„Павликени - Полски Тръмбеш”

  Одобрена бе стратегията на Местна инициативна група „Павликени – Полски Тръмбеш” за Водено от общностите местно развитие.

  В началото на 2016 г. местните общности от територията на двете общини инициираха активен и дългосрочен процес по създаване на свои собствени подходи за развитие на територията посредством прилагане на подхода Водено от общностите местно развитие. Първата стъпка за това бе създаването на местно публично-частно партньорство между двете общини – Павликени и Полски Тръмбеш, представители на стопанския сектор – „Екзотика“ ЕООД - Павликени и „Интеграл ПТ“ ООД - Полски Тръмбеш, както и „Регионален фермерски съюз – Павликени“ като представител на нестопанския сектор. Целта на това начинание бе да се подготви кандидатура на територията за кандидатстване по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ по мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ на ПРСР 2014 – 2020. 

 

1,88 млн.лв. за ремонт на четири улици получи Павликени

  1 882 512,71 лв. ще бъдат вложени в реконструкцията на четири улици в град Павликени. Общината защити проект за ремонта и подписа договор с Държавен фонд „Земеделие” за отпускане на безвъзмездна финансова помощ.

  Улица "Стефан Караджа" ще бъде обновена от кръстовището с ул.“ Св. св. Кирил и Методий" до ул. "Васил Левски“. В същата отсечка ще бъде ремонтирана и улица "Илия Златев". 

  За улица "Александър Стамболийски" са заложени два участъка – от пресечката с ул. "Христо Ботев" до ул. „Св. св. Кирил и Методий" и до ул."Оборище". Четвъртата реконструирана отсечка ще е по ул. "Васил Левски" в участъка от ул. "Димитър Благоев" до ул. "Илия Златев“.

  Общата дължина на участъците, предвидени за реконструкция, е 2,405 км.

 

Исторически музей - Павликени навърши 40 години 

Исторически музей - Павликени навърши 40 години. По този повод беше открита специалната изложба „40 години Исторически музей - Павликени“ в присъствието на историци и музейни специалисти, участниците във Втората научна конференция „Павликени – античен и вечен“, както и граждани на Павликени. 

Историческият музей е създаден през 1978 г. по инициатива на градското ръководство от специалисти на Окръжен исторически музей – В.Търново и със съдействието на много местни краеведи, учители по история и граждани. 

През 1995г. Министерство на културата дава официален статут на институцията и утвърждава структурата й. За своите 40 години музеят е издирил, проучил и съхранил във фондовете си близо 30 хиляди движими културни ценности от Павликени и региона. Представени са десетки временни гостуващи и собствени изложби, като само след 2000 г. техният брой достига 60. Издадени са 4 монографии, сборник, юбилеен вестник, много рекламни материали. 

В юбилейната година директорът на музея Нели Цонева пък получи отличието „Златен век“ на Министерство на културата. Наградата й връчи министърът на културата Боил Банов на тържествена церемония в Национална галерия „Двореца“.

  Нели Цонева работи в Историческия музей – Павликени вече 35 години, като през 27 от тях е единствен специалист в институцията.

 

Първият саниран блок в Павликени беше официално открит

  Официално беше открит първият блок в град Павликени, саниран по Националната програма за енергийна ефективност. Лентата прерязаха кметът инж.Емануил Манолов, управителят на фирмата изпълнител инж. Кирил Атанасов и зам. областният управител Ивета Кабакчиева.

  По Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради беше саниран блокът на ул. „Св.св. Кирил и Методий“ №1 в Павликени. Сградата е пусната в експлоатация през 1983 година, има четири входа с общо 66 апартамента и около 198 живущи. Разгърнатата жилищна площ на блока е 5000, 9 кв. м.

  Проектът е изцяло финансиран от Националната програма, като общата стойност е в размер на 751 000 лева. В блока бяха извършени следните дейности: подмяна на дограма, топлинно изолиране на външни стени, топлоизолиране на покрива, поставено е енергийноефективно осветление и са обновени стълбищните клетки.

 

Артистичен бум преживяха нашите села през лятото 

  Артистичен бум настъпи през лятото в павликенските села. Творци от всички краища на света избраха нашите селища, за да създадат и покажат изкуството си. 

  Артисти от седем държави участваха в десетото издание на Арт резиденция „Старото училище“, която се проведе в село Горна Липница. Тази година провокацията за творците беше дали с изкуството е възможно да бъде променен светът чрез културна революция.

Същата е съдбата и на с.Вишовград. От десетина години там живеят Кнут и Ларс Нордби. Те са създали ARV.I – Международна резиденция за артисти. От 2008 година досега една малка ферма бе реновирана и превърната в независимо пространство за изкуство. Последният гостуващ артист – Соня Арз, показа и творбите си в специална изложба в бившия магазин на центъра на селото. Повече за събитието може да прочетете в съседния текст.

  Вдъхновение от Русия донасят пък в с.Мусина Олга и Владимир Рибакови. Подарили са десетки свои творби на кметството в Мусина, а през юни се представиха с изложба във Велико Търново.

 

Четирима футболисти загинаха в зверска катастрофа

Годината донесе и много скръб. Цяло Павликени плака за четиримата футболисти от ОФК „Павликени“, които загинаха в зверска катастрофа на 13 септември. В общината беше обявен ден на траур. Футболният клуб реши да подпомогне финансово семействата на загиналите. Помощи и до днес събират различни организации.

Загубихме завинаги нашия голмайстор и капитан на отбора Димитър Кушев, вратаря Генчо Стефанов, защитника Георги Вълчев - Машинката и нападателя Ивелин Атанасов. Четирима млади хора нелепо си отидоха от този свят.

 

Нови площадки за игра оживиха двора на Детска градина „Осми март“

  Нови площадки оживиха двора на Детска градина „Осми март“ в Павликени. Проектът за изграждане на новите три площадки с детски съоръжения и за ремонтиране на оградата бе съфинансиран от проект „Красива България” към Министерството на труда и социалната политика и Община Павликени. Общата стойност е 110 916 лева, от които 47 770 лева са от проекта, а 63 146 лева е съфинансирането от Община Павликени. 

  Изградени бяха три изцяло нови детски площадки за игра, отговарящи на всички съвременни изисквания за безопасност. Една от площадките е за деца до три години, а останалите две – за деца от три до шест години. Към две от площадките има пясъчници, а в северозападната част на двора е монтирана детска къщичка за почивка, общуване и тематични игри. Монтирани са комбинирани съоръжения за игра – клатушки, влакче, люлка тип „везна”, пързалка. 

  Изцяло са ремонтирани северната и източната част на оградата. Частично е ремонтирана и западната част.

 

Янка Рупкина избра Павликени за своя бенефис – 60 години на сцена

 Янка Рупкина избра Павликени, за да отпразнува 60 години на сцена. Заради бенефиса Павликени оживя под звуците на българската народна музика. Събитието започна с огнено шоу пред сградата на НЧ “Братство-1884“.

  Инж. Емануил Манолов връчи на юбилярката почетен плакет на кмета на Община Павликени и отбеляза, че едва ли след този грандиозен спектакъл има някой в залата, чието сърце все още да не е докоснато от магическите гласове на Янка Рупкина, приятели и колеги, които я уважиха на нейния бенефис. 

  Янка Рупкина отговори на приветствията и благодарностите много развълнувана и просълзена: „Нямам думи за всички наши приятели, толкова съм радостна и съм много развълнувана!“. Павликенската публика изпрати на крака с бурни аплодисменти Янка Рупкина и приятели в пътя им към покоряването на сцени в България и по света.

 

Откриха ПГАТ „Цанко Церковски“ след мащабен ремонт

  Официално беше открита обновената сграда на ПГАТ „Цанко Церковски“ след мащабен ремонт. В рамките на проекта бяха обновени учебната сграда и учебната работилница. Въведени бяха мерките за енергийна ефективност, предписани в обследванията на сградите, и са изпълнени предписанията от докладите за установяване на техническите им характеристики. Доставено е ново оборудване – компютри и монитори, и обзавеждане – маси, столове, бюра, секции и шкафове.

Проектът „Създаване на условия за модерни образователни услуги и осъществяване на качествено професионално образование в ПГАТ „Цанко Церковски“ гр. Павликени чрез подобряване на образователната инфраструктура“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, е на стойност 1 211 786,70 лева.

  Инж. Емануил Манолов акцентира в словото си върху обществената значимост на проекта, чрез който устойчиво се подобрява образователната инфраструктура в общината.

 

Започна сериозен ремонт в Спортната зала в Павликени

  Започна първият етап от значителен ремонт и подмяна на спортната настилка в Спортна зала „Йордан Петров – Графа” в град Павликени. Със собствени средства Общината предприе подменяне на спортната настилка в комплекса. Вече започна демонтажа на съществуваща компрометирана дървена настилка. Предстои да бъде доставена и монтирана съвременна спортна система, сертифицирана за няколко вида спорт. Цялата дейност е финансирана чрез общинския бюджет и вече започна с помощта на работници от БКД. Общата стойност на ремонтните дейности е 149 860,00 лв. с ДДС.

  Освен новата спортна настилка ще бъде доставено и монтирано спортно оборудване: комплект врати за хандбал с мрежи, комплект мрежа със стойки, комплект мрежа за тенис със стойки и мултифункционално спортно табло с безжично управление. Върху новото покритие на пода в залата ще бъде направена спортна маркировка за няколко вида спорт.

 

Общината получи 5,83 млн.лв. за ремонт на водопроводите в Бяла черква и с.Караисен

  Община Павликени подписа договор с Държавен фонд „Земеделие“ за отпускане на безвъзмездна финансова помощ за финансиране на проекта: „Реконструкция и рехабилитация на вътрешна водопроводна мрежа в населените места на община Павликени“.

  Общата стойност на проекта е 5 822 222.90 лв. без ДДС., осигурени чрез Програма за развитие на селските райони.

  Реконструкция и рехабилитация на вътрешна водопроводна мрежа в град Бяла черква и село Караисен предвижда проектът. Заложени са смяна на тръби на водопроводната мрежа, нови връзки с крайни потребители, нови кранове и шахти за осигуряването на свързаност с отделните улици.

  Общо 30,14 км вътрешна водопроводна мрежа в с. Караисен ще бъде реконструирана и рехабилитирана. В град Бяла черква дължината на трасетата е 2,98 км. С реализирането на проекта рязко ще се намалят загубите на питейна вода, както и съществувалите до момента аварии.

  Срокът за изпълнение на договора е 36 месеца.

 

Откриха нови детски площадки в Комплекса за социални услуги

  Реконструирани детски площадки и обновени вътрешни помещения бяха официално открити в двора на Комплекса за социални услуги в Павликени. Значимите подобрения бяха изградени в рамките на проект „Осигуряване на подходяща и ефективна социална инфраструктура чрез обединяване на съществуващите Дневен център за деца с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства в община Павликени“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Общата стойност на проекта е 99 994,40 лева.

  В изпълнение на заложените по проекта дейности е извършен ремонт на фасадата на централния вход, на първи, втори и трети етаж; обновени са кухненският блок, намиращ се в сутерена на Дневния център за деца с увреждания (ДЦДУ), залата за групова работа и санитарното помещение за потребители, намиращи се на първи етаж в ДЦДУ, както и банята на етажа. Обособена и оборудвана е и зала за лечебна физкултура /рехабилитация/, намираща се на третия етаж в ДЦДУ. Закупени са уреди, предназначени за извършване на двигателна рехабилитация на деца, ползващи социалната услуга.

Прочетена 1330 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.