Четвъртък, 23 Януари 2014 22:17

Мирчо войвода от Вишовград е първият хайдутин от павликенския край

  Малкото село Вишовград е дало на България един от първите войводи, единствен от Павликенско, водил хайдушка чета от 25 юнаци, далеч преди Индже войвода и другите познати имена...

  Роден във Вишовград, без да се знае точната дата, Мирчо бил мирен, добър и заможен човек. Според сведенията на някогашния свещеник Иван Радев, които той събрал като предания и спомени от старите вишовградчани преди повече от 100 години, Мирчо произхождал от българския род Касабооглу.

  Като младеж той търсел да се задоми за работлива и вярна невеста. В същото време във Вишовград разцъфнала невиждана хубавица – Станка, също от заможно семейство. Прочула се с красотата си и в околните села. В близкото село Мурад бей кьой (днешния град Бяла черква) живеел Мехмед бей, който хвърлил похотливо око на момата и изпратил свои хора да я отвлекат. Опитът бил неуспешен.

  Мирчо и Станка се залюбили и скоро вдигнали сватба. Злобата и завистта на бея се насочили изцяло към младоженеца. Мехмед бей замислил да го убие и да отвлече Станка. Веднъж двамата се срещнали случайно в местността Лъката между Бяла черква и с.Михалци. Мирчо много дръзко заявил на бея да не го преследва повече, иначе лошо му се пише. Изплашен, беят обещал, но още на следващата вечер пратил въоръжени свои хора да убият Мирчо, да грабнат хубавата Станка и да я отведат в конака му.

  Като овчар Мирчо имал кошари в местността Драчово. През нощта османците го нападнали, но смелият българин се справил съвсем сам с тях. Извадил шишането, гърмял, ранил ги и ги прогонил. На другия ден мъжът натоварил багажа на семейството си, повел жена си и трите си деца и заминал за Търново при своя братовчед, известен тогава сред тамошното население като Кочо кмета.

  Като се върнал сам във Вишовград Мирчо събрал от околните села 25 юначни момци и „хванали гората“, за да отмъщават за турските безчинства и своите неволи. По-късно той бил наричан още Шумко войвода. С дружината си Мирчо обикалял горите и близките села, за да търси Мехмед бей, който пък, уплашен за живота си, се скрил в Търново.

  По това време старата столица била нападната от кърджалии и за нещастие между пострадалите било и Мирчовото семейство. Станка била заловена и жестоко измъчвана. Отрязали краката и езика й, пред очите й заклали тригодишното й дете, а по-големия син Гено отвели със себе си като роб.

  Хубавицата Станка умряла в жестоки страдания. По щастлива случайност останала жива дъщеричката им. Мирчо едва понесъл тази тежка загуба!

  Било 1775г. Мирчо се заклел да отмъщава. Години бродил по горите с дружината си, стигал чак до Казанлък. После се сдружил с Пенко войвода от с.Дряново, който бил върл противник на кърджалиите, и заедно отбивали техните набези. Спирали и даалиите и другите турци злосторници по села и градове. Такъв е и случаят, когато двамата застигнали кърджалии, които се скрили в кулата край с.Леденик, като ги задушили със запален огън, който нахлул в къщата. Задушавайки се, те започнали да излизат и били убивани един по един от двамата войводи. Това станало дори с разрешението на търновския турски управител, когото питали какво да сторят с кърджалиите, а той рекъл: „За вас плячката, за мен славата!“

  След 1800г. Мирчо отново се задомил, заживял мирно, а втората му жена довела голям син. Доведеникът обаче бил подкупен от Мехмед бей да убие Мирчо.

  Една нощ, когато Мирчо седял край огъня при кошарата си, а слугите му били заспали, кучетата силно се разлаяли, но скоро замлъкнали, защото познали големия син. Мирчо не подозирал нищо.

  Гръмнала пушка и ударила право в сърцето му. Убиецът бил доведеният син, чието име историята не пожелала да запази!

  Така павликенският край дал и един от първите български хайдути, с което може да се гордее.

 

Маргарита Арачийска

Историк-краевед

Прочетена 1412 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.