Събота, 19 Ноември 2016 16:42

Общинската болница в Павликени беше санирана по проект за 1,2 млн.лв.

  Обновената сграда на МБАЛ-Павликени откриха кметът инж.Емануил Манолов и управителят на лечебното заведение д-р Ренета Кръстева. В сградата бяха въведени мерки за енергийна ефективност по проект «Повишаване енергийната ефективност и намаляване емисиите парникови газове в местната здравна инфраструктура на територията на община Павликени», финансиран от Инвестиционната програма за климата. Стойността на целия проект е 1 167 292,63 лв., от които размерът на безвъзмездната помощ е 992 198,74 лв.

  „Преди две години скептиците бяха повече от оптимистите, че този проект ще успее. Аз се радвам, че успяхме и благодаря на всички, които участваха в изпълнението му. Похвално е, че екипът на болницата със собствени сили продължава да извършва малки ремонти, за да придобие сградата европейски вид и отвътре. С реализираните икономии на електроенергия и природен газ ръководството ще има допълнителен ресурс, който да използва за подобряване на условията на труд и осъвременяване на апаратурата“, каза инж.Емануил Манолов. 

  „След успешното завършване на проекта и въвеждането на енергоспестяващи мерки в сградата на МБАЛ-Павликени аз съм сигурна, че правим стъпка в правилната посока към по-ефективното, по-пълноценното лечение на нашите пациенти“, каза д-р Ренета Кръстева.

  „Общинското здравеопазване и болници са скелетът на цялата ни здравна система. Знаете колко усилия ни струва да държим този скелет да не се разпадне, но да го укрепим и развием“, каза Гинка Чавдарова – изпълнителен директор на НСОРБ и специален гост на откриването.

  Целите на проекта са повишаване на енергийната ефективност на местната здравна инфраструктура; намаляване потреблението на енергия в общинската здравна инфраструктура; внедряване на съвременни енергоспестяващи технологии и подобряване средата за предоставяне на качествено здравно обслужване на населението на община Павликени.

  В хода на строителните дейности бяха подменени прозорци и врати с PVC стъклопакет, беше поставена топлинна изолация на стените и покрива, подменен беше котелът и инсталирано автоматично регулиране на отоплителна инсталация; монтирани са 10 слънчеви колектора за битова гореща вода, подменена е топлоразпределителната мрежа в сградата, както и осветителните тела.

  Очаква се икономия на енергия в размер на 1 234 220 kWh/годишно вследствие въвеждането на енергоспестяващите мерки в сградата на МБАЛ – Павликени, както и намаляване на емисиите на парникови газове с 751,7 тона въглероден диоксид/годишно.

  Гости на откриването бяха изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова, кметът на община Сухиндол инж.Пламен Чернев и секретарят на Общината Маринела Пазвантова, председателят на Общински съвет – Павликени Ваня Антонова, общински съветници и др.

 

Прочетена 1139 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.