Събота, 19 Ноември 2016 16:30

Павликени и градове от още 18 държави се включиха в акцията „Дърво на Европа“

  Пред болницата в Павликени и пред Европейския парламент в Брюксел едновременно бяха засадени дръвчета, символ на общата кауза за по-зелени градове. Инициативата „Дърво на Европа“ е на Европейската асоциация на разсадниковите стоки по повод 25-та годишнина от основаването й, с подкрепата на Асоциацията на производителите на декоративна растителност в България, и се проведе едновременно в градове в 19 европейски страни. 

  В акцията в Павликени участваха кметът на община Павликени инж.Емануил Манолов, съветникът в Посолството на Кралство Нидерландия в България Дориана Миленкова и ландш. арх. Татяна Бояджиева - заместник-председател на УС на Асоциацията на производителите на декоративна растителност в България. Поздравителен адрес изпрати Н.Пр. Том ван Оорсхот, посланик на Кралство Нидерландия в България.

  „Заедно с градове в още 18 европейски държави ние ще покажем смисъла на устойчивото управление на градската среда и значението на зелените политики за по-добрия живот на нашите съграждани. Това събитие е в синхрон с искреното ни желание да превърнем всяко от нашите населени места в благоустроен, чист и спретнат град или село и най-вече – в населени места, в които околната среда и чистотата са основен приоритет. Днес отново поставяме акцент върху утвърден отрасъл в местната ни икономика, какъвто е производството на декоративна растителност. От десетилетия това е поминък за много наши съграждани и една от индустриите, които успешно изнасят своята стока зад граница“, каза инж.Манолов и поздрави организаторите за инициативата.

  В Павликени беше засаден двуделен гинко – Ginkgo biloba L. Гинкото е реликтен вид, който е изключително дълговечен, достига възраст над 2000 години. Ценните му декоративни качества и наситената жълта есенна багра на листата са му отредили важна роля като декоративно растение, което е ценено в цял свят.

  „За мен е удоволствие да съм в българската столица на декоративната растителност. В Холандия Павликени е известен като „розовата долина“. Производството на градински рози е символ на района, но и място за много съвместни бизнес инициативи. „Дървото на Европа“ е един символичен акт, който да покаже колко е важно да има повече зеленина и повече приятна атмосфера за хората в градовете“, каза Дориана Миленкова от посолството на Кралство Нидерландия. 

  Заместник-председателят на АПДРБ ландш.арх. Татяна Бояджиева подчерта, че павликенчани живеят в един от най-зелените и красиви градове. „Инициативата ни е свързана с по-здравословния начин на живот, с красивата среда, която да ни заобикаля, с доброто възпитание на децата ни“, каза тя и връчи благодарствен плакет от името на Асоциацията на кмета на община Павликени. 

  Дърветата, които бяха засадени в градовете на Европа, са подарък за всички жители на Стария континент като символ и подкрепа на общата кауза на ENA за по-зелени градове с пожелание за дълъг, успешен и здравословен живот, символ на който са и самите дървета. 

 

Прочетена 1092 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.