Петък, 07 Октомври 2016 12:15

Съветниците - Христо Рачев, ГЕРБ: „Биопродуктите са вече търсени и високо ценени на пазара“

  Общинският съветник от ГЕРБ Христо Рачев е роден през 1976г. в Павликени, където досега преминава и целият му съзнателен живот. Завършил е ПГАТ „Цанко Церковски“, специалност земеделски техник. Днес, като утвърден вече зърнопроизводител и животновъд, той признава, че в основата на постигнатото от него е наученото в павликенското професионално училище. Веднага след завършването му той се залавя със семейния бизнес - земеделието. С много упорит труд и знания, дошли както от практиката, така и съзнателно търсени от Христо, днес той е разширил зърнопроизводството си върху цели 34 000 декара земеделски земи, намиращи се в землищата на 7 селища в община Павликени. Отдавна се ползва с авторитета на добър зърнопроизводител, доказващ себе си и своя колектив вече цели 20 години. Разкрил е 45 работни места във фирмата, която управляват съвместно със съпругата си. Освен това обаче през последните години развива и животновъдство. Има амбицията да запази и разпространи ценна стара българска порода крави – така нареченото родопско късорого говедо. За целта е закупил за фермата си в Михалци 200 елитни крави от лицензирана размножителна ферма от Кърджали, единствената в страната. Амбицията му е след година стадото да се увеличи на 400-500 глави. „Породата животни е дива, но изключително устойчива на различни заболявания и климатични промени, а млякото, което дава, е с много висока масленост, равностойно на биволското“, разказва Христо Рачев. Животните се отглеждат природосъобразно, с биологично чисти треви и фуражи. 

  Биоживотновъдството и биорастениевъдството и овощарството са насоката, в която работи фирмата на Христо Рачев „Рачев-2“ ООД през последните години. Тази есен ще приберат за пръв път и реколта от 700-те декара орехови насаждения в Мусина и Михалци. „Биопродуктите са вече търсени и високо ценени на пазара на хранителните продукти, но трудно се получават“, разказва опитният фермер. Високи са изискванията към производството им – не се допуска употребата на пестициди в борбата с многото вредители, разрешени са само препарати от растителен произход. Но когато има достатъчно желание и се полагат нужните усилия, резултатите не закъсняват. Младият мъж е доволен от своя бизнес, който му дава възможност да се радва на плодовете на труда си. Любимият му период е жътвата – защото тогава виждаш резултатите от положените усилия, обяснява Христо Рачев.

  Христо Рачев е един от основателите на СДС в Павликени. При последните избори за местна власт бил поканен от ГЕРБ и включен в кандидатската листа за общински съветници от гражданската квота. „Приех поканата, защото ми допада наличието на прозрачност и гласност в работата на тази партия. Ценя много и това, че в ГЕРБ държат на младите хора, дават им шанс за развитие и подпомагат всячески тяхното израстване“, споделя Христо Рачев. Като общински съветник първи мандат той е решил да работи за превръщането на Павликени в още по-добро място за живеене, да бъде един добре озеленен, красив и спокоен град. Сред приоритетите –негови и на колегите му от ГЕРБ, е качественото подобряване на инфраструктурата на града и селищата в общината, особено що се отнася до пътищата. Христо Рачев не смята, че Общинският съвет е място за безпредметни партийни противопоставяния. „Подкрепям всяко предложение на кмета на Павликени инж. Емануил Манолов, което се отнася до реализацията на значими, важни за населението проекти“, твърди Рачев. Но когато има да се гласуват предложения, които са в разрез с негови твърди убеждения, той не се колебае да даде отрицателен вот. 

  „Нямам никакво свободно време, защото ръководството на този голям и отговорен бизнес изисква от мен да съм на линия по 14 часа на ден, разказва Христо Рачев. В екипа си съм събрал отговорни, можещи и компетентни хора, които са и достатъчно работливи, но такива все по-трудно се намират. И една от причините за това е, че не се отделя нужното внимание на професионалното образование в България, каквото навремето имаше. В стопанството на фирмата в Михалци разполагаме с най-модерна техника, която изисква обслужване от висококвалифициран персонал. Аз предпочитам да ръководя фирмата, но когато се наложи, спокойно сядам зад всяка една от тези машини и мога да боравя умело с тях“, категоричен е биофермерът Христо Рачев.

 

Прочетена 2310 пъти

1 коментар

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.