Петък, 07 Октомври 2016 12:03

Любителският театър отново зарадва своята вярна публика

  И тази година любителският театър при НЧ „Братство – 1884“ в Павликени не изневери на своята публика: подготви и представи нова пиеса – „Една калория нежност“. Спектакълът беше показан в рамките на богатата празнична програма за Есенния панаир, а билетите бяха изкупени далеч преди деня на премиерата. Наложи се организаторите да отпуснат допълнително почти 50 места и правостоящи.

  „Една калория нежност“ е познат на повечето българи като филм на режисьорката Иванка Гръбчева и на сценариста Георги Данаилов от 2003г. На пръв поглед темата е непретенциозна, семейна, третира проблеми, каквито могат да се срещнат във всяко българско семейство. Освен филма Георги Данаилов е направил и пиеса със същото заглавие, играна пет сезона и в Русия. Основният текст обаче беше пригоден към условията на павликенския театрален състав от режисьор-постановчика Тошко Крумов. „Близо два месеца с помощта на актьорите изглаждахме съдържанието, за да получим една свежо, стегнато представление, да задържим вниманието на публиката и в същото време да не загубим нищо от внушенията, които искаме да й отправим“, разказа за „Павликенски глас“ той. Резултатът от петмесечната работа по подготовката на цялостното представление беше повече от впечатляващ. Публиката през цялото време реагира точно и вярно на репликите на актьорите, често бурен смях прекъсваше изпълнението им, а в края аплодисментите бяха продължителни и бурни. Изпълнителите получиха много, много цветя от институции, политически партии, от свои дългогодишни фенове, от роднини и приятели, от цялата благодарна публика. 

  След представлението режисьор-постановчикът Тошко Крумов сподели своите вълнения около премиерата на „Една калория нежност“ на павликенска сцена.

  „Решихме тази година да рискуваме с нов тип спектакъл – съвременна пиеса. Досега на павликенска сцена бяха подготвяни предимно класически български комедии от рода на „Михал Мишкоед“,“Госпожа министершата“ и т.н. „Една калория нежност“ е драма, макар и съзнателно при подготовката на текста да акцентирахме върху комедийните моменти. Заложихме и на доста млади и неопитни актьори като Галя Георгиева, Диана Харитонова, Александър Атанасов и Анатоли Антонов. Те нямаха досега сценичен опит, но се справиха отлично с ролите си. Това, което остана незабелязано за публиката, е тяхната бурна сценична треска зад декорите. Естествено беше да се притесняват много. А моята и на секретаря на читалището Петър Петров задача беше да ги насърчаваме и успокояваме“, разказа Крумов. Освен четиримата „новаци“ в пиесата участваха още ветераните театрали Венетка Борисова и Борислав Борисов, Лидия Владимирова, Христо Алексиев и Татяна Трифонова. „Още при подбора на артистите търсехме те да имат нещо общо със съдбата на своите герои от пиесата“, подчертава режисьорът.

  „Благодарен съм на ръководствата на Общината и на читалището за подкрепата, която имахме през цялото време на подготовката на спектакъла. Благодарен съм и на павликенската публика – една от най-верните и интелигентни театрални публики. Нашите зрители реагират много точно, винаги ни подкрепят и са ни благодарни за това, което им поднасяме. Надявам се, че са успели точно да схванат и посланията на нашата пиеса: винаги има надежда за щастие, ако между най-близките хора има и “една калория нежност“, обобщава режисьорът.

 

Прочетена 1261 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.