Неделя, 02 Октомври 2016 15:33

Съветниците - Александър Асенов, БСП: „Трябва да обединяваме силите си за развитието на Павликенския край“

  Едва ли хората, които не познават отблизо общинския съветник от БСП Александър Асенов, биха предположили с колко много и все отговорни дейности се занимава той. Роден е през 1971г. във Върбовка, където и днес продължава да живее и работи. Основната му професия е фризьорството, а като стилист на дамски и мъжки прически се е изявявал дълги години и в някогашния фризьорски салон в Павликени. Всъщност е искал да стане художник, но роднините му не го пуснали да учи за такъв. Но увлечението му към красивото останало. И сега хваща молива, четката и боите, за да направи плакат за поредното представление в Народно читалище „Христо Ботев“ във Върбовка или пък в офиса на „Амалипе“ в Павликени.  

  Ако фризьорството е основната професия на Александър, то художествената самодейност е неговото второ аз. Още в ученическите си години става солист в хора при училището. И днес продължава да пее народни песни, но истинската му стихия е театърът. Организирал е безброй концерти и представления не само във върбовското читалище, но и в околните села. „Когато правим спектакъл във Върбовка, идват да гледат познати от цялата община, защото знаят аз какво мога“, хвали се Асенов. Всеотдайността му към читалищната дейност му донесе признанието на неговите съселяни и в началото на тази година той беше избран за председател на читалищното настоятелство. Тази нова отговорност го натоварва със задължението още по-ревностно да следи за отбелязването в читалището на всички национални и местни празници, а също и да поддържа с необходимите ремонти материалната база. Това, разбира се, не може да стане и без ръководната роля на кмета на Върбовка Антон Антонов. Когато се наложи, тук организират и благотворителни концерти в помощ на някой изпаднал в беда съселянин. Голям концерт предстои да направят скоро по повод началото на новата учебна година. 

  Четвърта година вече Александър Асенов работи като модератор в „Амалипе“, където се е посветил на просветна дейност сред малцинствените етноси. Проблемите, с които се борят в тази организация, са ранното напускане на училище и ранните бракове. Разпространяват информация сред младите хора за профилактика на СПИН и други опасни болести, разясняват необходимостта от здравни осигуровки и т.н. С гордост Асенов споделя, че въпреки че във Върбовка безработицата е почти 100-процентова, родителите държат децата им да ходят на детска градина и на училище. Благодарение на общинското ръководство и на местния кмет и двете училищни заведения в селото се намират в много добро състояние, а детската градина е направо като приказка. Това привлича децата. Все по-малко от турскоговорящите момичета в селото напускат без време училище, за да встъпят в брак – е другата радост на Асенов. „Младите хора от Върбовка не се задоволяват вече само с основно образование, повечето държат на всяка цена да получат и средно образование“, твърди той.

  Да стане общински съветник от гражданската квота на БСП Александър Асенов приема заради възможността да бъде по-близо до местната власт, която дава възможности да се решават много от най-тежките местни проблеми на хората тук. За него такъв проблем е необходимостта от интегриране на малцинствените етноси. Затова с радост подкрепя всеки подобен проект, който мине през местния парламент в Павликени. Участва в работата на постоянната комисия по евроинтеграция в Общинския съвет. Макар и първи мандат общински съветник, бързо е разбрал, че от напразни политически противопоставяния полза няма. „Трябва да обединяваме силите си и да работим заедно за развитието на Павликенския край“, твърди Александър Асенов. Особено го вълнува бъдещето на все още неразработената кариера за базалт край Върбовка. Притесняват го евентуалните екопоражения върху природата от нейната експлоатация и възнамерява заедно с колегите си докрай да настояват за по-пълна информация по този въпрос от страна на концесионерите.

  В свободното си време Александър обича да пътува. Любимите му сезони са пролетта и есента. Има приятели, но най-големият му приятел е неговата майка. „Тя ми даде едно приказно детство, в което аз започнах да мечтая“, така формулира своята безкрайна благодарност към майка си Александър. И до днес обича да си спомня детството, наситено с прекрасни моменти от училище, от игрите с приятелите, от несъществуващия вече лагер в местността Косматица, от омайния лагерен огън. Все неща, заради които и днес обича безкрайно родното си село Върбовка.

 

Прочетена 1176 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.