Понеделник, 18 Юли 2016 15:39

Регионалният туристически празник край яз. „Стамболийски“ – горещ , масов и…весел

  Тазгодишният 29-ти регионален туристически празник на водната база на ТД „Росица“ Павликени край яз. „Ал. Стамболийски“  счупи поне няколко рекорда, един от които температурния – толкова горещо никога не е бивало по време на водния празник – категорични са ветераните-участници. 

  Адската жега не попречи обаче на калените туристи да участват в многобройните прояви , организирани от домакините, нито пък помрачи настроението на стотиците гости. Помогнаха за това отличната организация и не на последно място – прохладните води на язовира.  По традиция организатори на тази толкова масова туристическа проява са БТС, община Павликени, ТД „Росица“ както и местният воден клуб. „Вероятно за трите дни край язовира се забавляваха 400-500 души, 200 състезатели взеха участие в различните надпревари“, отчита се Васил Василев, дългогодишен председател на дружеството домакин - „Росица“. Сред гостите беше и Атанас Сивков, член на УС на БТС.

  От Павликени към язовира се насочиха и 32 местни велосипедисти, екскортирани по правилата от полицейска кола. Велосипедисти от Плевен също тръгнаха на велопоход към сборния пункт. 

  Най-оспорван беше кулинарният конкурс – приготвяне на рибена чорба. Журито макар и трудно, все пак определи най-вкусните – на първо място на ТД „Академик“ – Свищов, на второ място се класираха готвачите на ТД „Хемус“ В. Търново , трети останаха майсторите кулинари от ТД „Сексагента-Приста“ от Русе. 

  Състезанието по улов на риба за мъже спечелиха Атанас Сивков, „Черноморски простори“ Варна, следван от представители на „Росица Мазалат“ Севлиево, ТД „Приста“ Русе и ТД „А. Константинов“ Свищов.  При жените като най-добра въдичарка се прояви Валя Тотева от севлиевското туристическо дружество, а при децата – Георги Данчев – ТД „Трапезица“ В. Търново. По традиция добре минаха  и състезанията по слалом в тихи води и майсторско управление на велосипед, четири възрастови групи. 14 опитни плувци доказаха за пореден път своята добра школа и преплуваха язовира в определения за целта участък. Сред първите пристигнали на финала бяха Вячеслав Воронцов, Стефан Стерев, Володя Димов, Красимир Лепоев, Стефка Лепоева и др.

  „Доволни сме от масовостта на участието това лято“, коментира след празника Васил Василев. “Наши гости бяха колеги туристи от 15 туристически дружества. Много съм доволен и от участието на павликенските туристи – за пръв път от много години насам отчитаме такава масовост. Радостно е, че дойдоха много млади хора и намериха добро поле за развлечения сред калените туристи. Впечатляващо беше и присъствието тук лично на кмета на община Павликени инж. Емануил Манолов, който връчи наградите на класиралите се в отделните състезания туристи“. По своя инициатива той подари на водачите на туристически групи сувенир, книга и рекламна туристическа брошура на община Павликени. Мнозина от гостите си признаха, че завиждат на домакините за подобно подкрепящо отношение към туризма от представителите на местната власт. 

  До края на празника положителните емоции не секваха. До късно през нощта срещу неделя продължи и карнавалът, който тук също е традиционен, а песните в съпровод на китара не стихнаха до ранните зори.

 

Прочетена 1073 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.