Понеделник, 18 Юли 2016 15:38

Село Мусина беше включено в престижен туристически гид

  Природните красоти, историческото наследство и гостоприемството на хората в павликенското село Мусина бяха оценени високо и представени в книгата „Села и туризъм - посоки за пътешествия из България“. Тя е най-новото издание на българския книжен пазар със съвети за селски туризъм в страната. 

  Авторите Анна Пелова, Гавраил Гавраилов и Михаил Михов са посетили 34 села и увлекателно разказват за уюта, историята и съвремието във всяко от тях. В статията за павликенското село Мусина са разказани легендите за основаването му, за карстовите образувания в местността Понорите и за археологическото наследство. Авторите не пропускат да споменат и близостта с Античния керамичен център – единствен по рода си обект в Източна Европа – производствен център за керамика от II – IV в.сл.Хр.

  Книгата „Села и туризъм – посоки за пътешествия из България“ обхваща нови възможности за пътуване и общуване под мотото „Завръщане към Земята“. Обърнато е внимание върху гостоприемството, традициите на траките по темите нестинарство и винотерапия, развитието на темата за наследството на първобългарите и събитийния туризъм. Важен момент са темите за чистата храна и съхраняването на старите местни сортове плодове и зеленчуци. Всяка статия е символичен вход към конкретен туристически регион. Има много местни легенди и скрити бисери, любопитни факти за фолклорните и кулинарните традиции, интересни сравнения между етнографските групи и различните социални модели на българските села. За любителите на пътешествията има ценни насоки и практични съвети.

 

Прочетена 964 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.