Понеделник, 18 Юли 2016 15:37

Горна Липница се сбогува и с третия си столетник Димитър Янакиев Колев

  Само преди три месеца Димитър Янакиев Колев навърши столетие и бе сред нас, усмихнат и щастлив да види близки и приятели край себе си. Разговаряше, споделяше и, макар и на 100 г., не разбираше защо хората толкова са се променили: „Голяма мизерия беше по-рано, но всички си помагаха, а сега какво е?“.

  Димитър Колев ясно ни показа какво е онова, което днес ние сме изгубили. Нека като прочитаме изречените от него слова, да си спомняме за него и се подсещаме, че не омразата, а любовта е тази, която ни сближава.

  Животът на Димитър Колев не е бил лесен. Като ветеран от Втората световна война той бе наясно за това кое е най-ценното. „Всичко се купува, ама живот се не купува“, казваше той.

  Може би не е случаен фактът, че дядо Димитър умира на същия ден, в който точно преди година почина и предишният наш столетник – дядо Петърчо. И двамата се опитаха да ни покажат пътя на доброто – единият с гъдулката си, а другият с тегобите от войната. Нека ние – родените по-късно, като гледаме тези дела, да си спомним за хората, които са ги сътворили!

Надежда Конакчиева 

читалищен секретар

 

Прочетена 953 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.