Печат на тази страница
Събота, 02 Юли 2016 13:28

Строителното предприятие в Павликени празнува 60 години

  Строителното предприятие в Павликени събра инженери, техници, строителни работници и инвеститори, за да отбележи подобаващо своята 60 годишнина. Събитието е част от културните прояви в навечерието на празника на град Павликени.

  Ретроспективна изложба на площад „Свобода“ и презентация в Историческия музей – Павликени бяха организирани от Община Павликени, фирма „Росица“ ООД, както е днешното име на строителната организация, и музейните специалисти.

  „Шест десетилетия съзидание са белязали историята на строителното предприятие в Павликени, но и историята на самия град. Те са не само история на строителството, но и история на това как Павликени се е развивало във времето, как са напредвали технологиите, как са се увеличили мащабите и как се е осъвременил нашият град“, каза в тържественото си слово инж.Емануил Манолов. Той подчерта, че в годините строителната фирма е имала различни имена, различни структури на управление и различна организация на строителната дейност. „Едно обаче ни е свързвало – всички наши строежи са доведени до успешен край и днес са функционални и удобни за живеещите, работещите или учещите в тях“, каза кметът. Той разказа и за емоционалната си връзка със строителната фирма, където са преминали 16 години от трудовия му стаж и за спомените си като 6-7 годишно момче, когато заедно с баща си - инж. Александър Манолов, е бил на обектите в града. 

  Специален гост на празника беше народният представител от „БСП лява България“ Мариана Бояджиева. „Шейсетте години на Вашето предпирятие са изпълнени с почтен труд, с постоянство и усърдие, с възприемане на най-новите инженерно-технически постижения през тези години. Всеки от нас изпитва гордост от построеното“, каза Бояджиева.

  Своята благодарност към строители, ръководители на обекти, общински кметове и инвеститори изрази управителят на „Росица“ ООД Валентина Боева.

  От името на ветераните в строителството в града се обърна Йордан Бърборков. „Всичко, построено в град Павликени и в близките села, е история. Строителството никога не свършва, нека младите поколения го продължат“, каза доайенът.

  За историята на Строителното предприятие специална презентация подготвиха специалистите в Исторически музей – Павликени. Бивши служители подариха летописни книги и много снимки, за да стане възможно представянето в музея. Сашка Кирилова представи постигнатото за 60 години.

  През 1956 г. в Павликени се учредява строително предприятие „Местни строежи“. Негово дело са изградените по-късно промишлени и търговски обекти, училищните, битови, жилищни и други сгради. За първи ръководител е назначен Никола Маринов. Първоначално строителната организация изпълнява ремонтни работи в различни предприятия и частни жилища и извършва благоустрояване на инфраструктурата на града. През 1958 г. се полагат основите на първия жилищен блок „Нов живот“ в града. През следващата година предприятието „Местни строежи“ преминава на подчинение на Държавно строително управление във В. Търново и става строително управление „Стройрайон“ Павликени, а ръководител става Пенчо Георгиев. Строителната програма се разширява. Започва строителството на красиви читалищни сгради в селата Михалци, Караисен, Паскалевец и Дъскот, а през 1965 г. е открит тържествено читалищният дом и в Павликени. На същия ден е направена първата копка на районната болница. За по-малко от две години бригадите на строителната организации построяват най-големия завод в града – Машиностроителен завод „Заря“. След 1965 г. в града се разгръща широко жилищното строителство. През всяка от следващите години по 80-100 новодомци се настаняват в новите си апартаменти. Жилищното строителство се изпълнява по два метода – пакетоповдигащи плочи и едропанелно строителство. От 1974 г. до 1989 г. ръководител на предприятието е инж. Стоян Станчев.

  След 1976 г. строителната организация претърпява няколко организационно-структурни промени - първоначално се преобразува в „Общостроително предприятие“, след което се обединява със „Строителни изделия“, а през 1989 г. в структурата му влизат Благоустройство и комунално стопанство и Керамична фабрика „Напредък“ и заедно образуват Общинска фирма „Росица“. През следващата година генерален директор на фирмата става инж. Александър Манолов.

  За 60 години професионалистите от Строителното предприятие съществено променят градоустройствения облик на град Павликени и селищата в региона, в чиято строителна панорама се отличават издигнатите от предприятието обекти като най-големи и значими културно-битови, промишлени и жилищни сгради.

  За постигнатите успехи, високото качество на строителство, високата етика и професионалното отношение към инвеститорите и по повод юбилея инж.Емануил Манолов връчи плакет и почетна грамота на управителя на „Росица“ ООД Валентина Боева.

 

Прочетена 1114 пъти