Събота, 02 Юли 2016 13:21

Самодейният читалищен театър в Бяла черква с нова премиера

  В Бяла черква се състоя премиерата на комедията „Годеж“ от Сърбислав Минкович, поставена от любителската театрална трупа при НЧ „Бачо Киро – 1869“. Читалищният салон беше препълнен от почитатели на театралното изкуство, които имаха възможност наистина да се забавляват и заредят с много емоции и настроение. Премиерата беше уважена от кмета на община Павликени инж. Емануил Манолов и експерти от администрацията.

 Постановката на комедийната пиеса е на режисьора Данчо Колев. В ролите се превъплътиха Васко Делчев, Сийка Лазарова, Зефир Неделчев, Марин Маринов, Михаела Георгиева, Милка Тодорова, Снежана Цачева, Десислава Димитрова, Йоана Валериева, Милко Грънчаров, Данчо Колев, Рени Моллова и Венцислав Върбанов. Това са хора, различни по възраст, професия и образование, но свързани от любовта към театъра, от възрожденския ентусиазъм и желание за творчески изяви. Някои от тях са дългогодишни участници в белочерковските театрални трупи, други отново се завръщат след няколкогодишно прекъсване, а най- радостно е, че има нови попълнения – млади хора, които също са запалени от искрата на театралната магия. Пиесата беше дебют на сцената за Йоана-Валери Валериева Василева, която е на 14 години и завърши 7 клас в ОУ „Св. Климент Охридски“ – Павликени. Йоана е израснала и възпитана в семейство от виден белочерковски род, наследници на един от учредителите на първото селско читалище в Бяла черква Васил Неделчев, на заслужили читалищни деятели и дарители, чиито родолюбиви дела са записани в историята на селището. Десислава, Рени и Венцислав също са ученици, но с желание участват в театъра. 

  Артистите чудесно пресъздадоха ролите, подходящо подбрани за всеки от тях. Публиката искрено се забавляваше и аплодираше непринудената им игра. 

 През далечната 1870 г. Бачо Киро организира и първия селски театър, първата пътуваща селска трупа, с която обхожда околните села. Тя представя пиесите „Многострадална Геновева“, „Зла жена“, „Стоян войвода“, комедията „Даскал Цоню”. 

  Преминал през трудни и преломни години, белочерковският самодеен театър и днес защитава достойно мястото си в духовното пространство на град Бяла черква и община Павликени.

 

Анастасия Георгиева

председател на НЧ „Бачо Киро – 1869“

Бяла черква

 

Прочетена 876 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.