Събота, 02 Юли 2016 12:20

21-ият фолклорен фестивал „Павликени“ посрещна 1000 отлично подготвени участници

  Над 1000 участници се представиха в 84 вокални, танцови или инструментални прояви на сцената на Народно читалище „Братство-1884“ за двата дни на 21-ия фолклорен фестивал „Павликени 2016”. Това е равносметката от традиционната за града ни културна изява в началото на лятото. Съставите дойдоха предимно от Северна България – Монтана, Велики Преслав, Севлиево, Габрово, от почти всички общини на Великотърновска област, от цялата Павликенска община. Техните вокални и танцови умения бяха оценявани от жури с председател народната певица Янка Рупкина. Тя за втора поредна година оказва тази чест на павликенския фестивал.

  Проявата беше открита в събота от кмета на Павликени инж. Емануил Манолов, който и тази година спази традицията и се появи на сцената също като останалите участници във фестивала – в национална носия. „Нашият фестивал расте през годините също като наша рожба – стигна до своето 21-во издание, вече е двудневен, повишава се все повече подготовката на участниците в него, както и компетентността на журито, което от своя страна е гаранция за безпристрастната и точна преценка на показаните от участниците умения“, категоричен бе павликенският кмет. Той обеща, че общинското ръководство и занапред ще продължи да подкрепя и стимулира организирането на фолклорния фестивал.

  Програмата беше открита от младите възпитаници от класа по народно пеене при НЧ „Братство – 1884“ на Цветомира Христова. За втора поредна година пръв пред микрофона застана 12-годишният Кристиян Енев и веднага спечели публиката с талантливото изпълнение на песни от репертоара на големия Борис Машалов. 

  Нямаше случайно попаднали състави или индивидуални изпълнители в програмата. Членовете на журито единодушно признаха, че най-силното им впечатление от павликенския фестивал е отличната подготовка на всички участници. Затова те отправиха своята благодарност първо към всички художествени ръководители на съставите, положили огромен труд за тяхната подготовка. „Личи си, че читалищата в този край на България работят много сериозно за съхраняването на българския фолклор“, коментира председателката на журито Янка Рупкина.

  Още един прекрасен отзив за фестивала както от страна на журито, така и от страна на гостите, бе за отличната организация на домакините – колектива на читалище „Братство – 1884“. „Нищо повече не можем да желаем, имаме осигурено всичко, програмата се изпълнява много спокойно и уверено, на нас ни остава само да слушаме и преценяваме талантите“, коментира още Рупкина. 

  Изявиха се много възрастни участници, които ревниво и с ентусиазъм, будещ възхищение и дори завист, пазят традициите в песните, танците и националните носии. Но и все повече млади участници, които пък гарантират, че българският фолклор ще намери своите последователи и няма да загине. Тази година силно впечатление направиха и десетките чужденци, които пяха автентични народни песни и потропваха, макар и понякога доста вдървено, но и доста упорито, нашите народни танци. „Чужденците по принцип много харесват нашия фолклор и няма нищо лошо тези, които вече живеят у нас, да бъдат приобщавани в нашите фолклорни състави“, заяви Янка Рупкина. Тя препоръча на кметовете на общини и селища да търсят повече средства и да осигуряват участие на нашите фолклорни състави в международни фестивали в чужбина – за да се сравняват с другите изпълнители и да показват нашите красиви песни и танци по света. Журито предлага вече и павликенският фолклорен фестивал да се разшири и превърне в международен, защото е натрупал достатъчно опит, станал е популярен и защото градът ще спечели от това.

 

Прочетена 474 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.