Събота, 02 Юли 2016 12:19

Проф. Христо Пимпирев и полярни изследователи гостуваха в Павликени

  Вълнуваща среща имаха учениците от СОУ „Бачо Киро“ – Павликени с проф. Христо Пимпирев и учените от Българския антарктически институт. Те гостуваха в гимназията по покана на учениците от 5 б клас.

  Проф. Пимпирев беше придружен от директора на Националната антарктическа програма на Република Аржентина д-р Мариано Мемоли и неговата съпруга, както и от Никола Петков и Емил Мишев от БАИ и от писателя и почетен гражданин на Павликени Димитър Томов.

  „Ние, учениците от 5 б клас, научихме, че има българска база на Антарктида и екип от български учени посещава Ледения континент и извършва научна дейност на края на света. За нас е чест, че малка част от континента носи името на града ни – Павликени. В часовете ни по английски език се роди спонтанно идеята да напишем писмо до учените в нашата база. Изпратихме го на 1 декември – Международния ден на Антарктида. В края на месец март получихме отговор от Антарктида, подписан от проф. Пимпирев и учените в неговия екип. Научихме, че българските антарктици са трогнати от нашия интерес и внимание към тяхната дейност. Те приеха поканата да ни гостуват в края на учебната година“, разказаха инициаторите на срещата. Те благодариха на своя класен ръководител – Галя Ранкова, за инициативата да напишат писмо и да посрещнат гостите в Павликени.

  „България започва от такива градове като Павликени, където извира българщината. Вие сте будни деца и сте забелязали, че българите имаме една база далеч на юг и покоряваме света с нашите изследвания в Антарктида. Вашето мило писмо много ни трогна и затова сме при Вас. Виждам пламък във Вашите очи и съм сигурен, че сред Вас има бъдещи полярни изследователи“, започна разказа си проф. Пимпирев. Над час той говори за природата, залезите, коренните обитатели и опасностите на Антарктида. Децата научиха за пъстроцветните залези, които на Южния полюс траят часове наред, видяха къде е разположена българската станция „Св. Климент Охридски“; и научиха как точно се стига до географското място на Южния полюс, където компасът винаги сочи север.

  „В XXI век не се изисква да си супермъж или супержена, за да отидеш до Антарктида. Първо, трябва да имаш цел – за какво си отишъл. Ако искаш да работиш там и да бъдеш част от една научна експедиция, трябва да има причина да бъдеш там – да имаш уменията на готвач, механик, алпинист, учен. Това е обетована земя, природна лаборатория - райско място за биолози, геолози, геофизици. Най-важното е да имаш огромно желание и да знаеш какво ще правиш“, разказа проф. Пимпирев. 

  „Антарктида е последният ненаселен, недостатъчно изучен континент. Той е природна лаборатория. Очаквам все повече изследователи да ходят там. И не само хора на науката, а и хора на изкуството. Той е континент на цялото човечество. Затова сме при Вас – да се докоснете до този континент и толкова да Ви се прииска да отидете там, че един ден да сбъднете желанието си“, допълни още българският полярен изследовател и пожела на децата в Павликени да сбъднат своите мечти.

  Слeд пpeзeнтaциятa пpoф. Христо Пимпиpeв дълго време oтгoвapя нa въпpocи и дaвa aвтoгpaфи. Toй пoдapи нa yчилищeтo филми и книги за Антарктида. Дарение за училищната библиотека направи и писателят Димитър Томов.

  По-рано през деня гостите посетиха Община Павликени и се срещнаха с кмета инж.Емануил Манолов. 

 

Прочетена 552 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.