Събота, 02 Юли 2016 10:27

Празникът на яйцето събра над 4000 души в Павликени

  За трета поредна година Павликени събра хиляди гости на традиционния Празник на яйцето.

  Местният фестивал се утвърди като знаково събитие в културния календар на античния и вечен град. Организатори на събитието са Община Павликени и фирмата "Хайпро-България".

   От рано сутринта в центъра на Павликени закипя трескава подготовка за събитието. Начало на фестивала даде кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов в 14:00ч., който приветства множеството на площада.

  "За изминалите две години той, като че ли стана по-масов празник, дори и от празника на града. И това е така, защото той носи много радост, много смях, много веселие. Празникът на яйцето кара всички нас да отпуснем душите си, да забравим трудностите и проблемите и да се веселим заедно", каза инж. Манолов.

  Той благодари на всички спонсори, организатори на програмата и гости, дошли на празника в града. За организацията му помогнаха Народно читалище "Братство-1884", училищата и детските градини в града, Общинският пазар, Общинското предприятие „Благоустрояване и комунални дейности“, общински служители, творчески колективи, местни дейци на изкуството.

  "С днешния празник почитаме яйцето. Символът на новия живот, обновяването, но и запазването на гените и продължаването на традициите.

  Яйцето е много повече от хранителен продукт, защото то създава живот.

  Пожелавам на всички да прекарате един хубав ден и да го помните с добро!", каза още градоначалникът и обяви празника за открит.

  Сред официалните гости бяха народните представители Иван Иванов и Мариана Бояджиева, областният управител проф. Пенчо Пенчев, кметовете на Троян - Донка Михайлова, на Златарица - Пенчо Чанев, на Лясковец - Ивелина Гецова, на Сухиндол - инж. Пламен Чернев, бившият кмет на Ловеч Минчо Казанджиев, председателите на Общинските съвети на Стражица - Илиян Маринов, на Лясковец - Даниела Арабаджиева, на Свищов - Кристиян Кирилов, заместник-кметът на Горна Оряховица Йорданка Кушева, олимпийският шампион по стрелба Весела Лечева, почетният гражданин на Павликени Христо Белоев и др.

  Заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов определи празника като уникален за България и Европа. “В Павликени сте намерили отговор на фундаменталния въпрос - яйцето или кокошката. За мен отговорът е кокошката, защото много обичам пилешка супа. Със сигурност вашият отговор за яйцето е по-верен, защото от яйцето като зародиш тръгват всички начала, защото е съзидателната същност на живота”, заяви Иванов.

  В специална шатра местната готвачка Елена Божанова отново забъркваше стотици омлети за гостите на събитието.

  Над 3000 яйца, дарение от спонсора, отидоха за приготвянето на ястия, за спортните надпревари, за награди по време на празника. Под мотото „Едно яйце - много възможности" се провежда всяка година фестивалът, който няма аналог в България.

  Автентичен селски кът бяха оформили самодейците от село Паскалевец, които посрещнаха гостите със специална ракия - самодивско биле. Тя очарова всички със специалния си състав от билки и кехлибарен цвят. Ракията се прави само в селото с билки, набрани на Еньовден, с мед, слънце и луна, а рецептата се предава от поколение на поколение, разказа една от жените на официалните гости. Затова и гостите се задържаха най-дълго на паскалевския кът. Жените от пенсионерския клуб и читалището, водени лично от кмета на Паскалевец Мирослав Димитров, дърпаха баници за всички, които искат да опитат вкуса на истинския дулач, раздаваха щедро рецептите си за техните мастакулки, за това как се приготвя сладък булгур, почерпиха с месени от тях козунаци и с прочутата си самодивска ракия.

  Отлежала „Кметска сълза”, „Мескатовска паскалевска сълза”, също отлежала, естествено и „Пий, пий, че пак пий” бяха трите вида ракия, с които дамите от Паскалевец обраха овациите на разбирачите. Особено интересна за всички се оказа ракията „Пий, пий, че пак пий” – наречена на едноименната билка, която расте в Паскалевец и в нивите край селото. Когато е готова, течността се оцветява и с кедрови ядки. В крайна сметка се получава 43 градуса, което си е дамско питие, призна кметът Мирослав Димитров, който лично представи самодивската ракия от своето село. Тя също се прави от билки и от самодивски сълзи, събирани преди изгрев още.

  Стoтицитe гocти c любoпитcтвo ce cпиpaхa пpeд щaндa c 22 видa яйцa oт пepнaтитe, oтглeждaни в зooпapкa нa Пaвликeни. Нaй-гoлямoтo тeжи пoлoвин килoгpaм и e oт aфpикaнcки щpayc, a нaй-миниaтюpнoтo e пъдпъдъчe. Интepec пpeдизвикaхa oщe ecтecтвeнo cинитe и зeлeни яйцa oт eкзoтични пopoди кoкoшки, oт тoкaчки, пayни, кaктo и oт злaтни и пpъcтeнчaни фaзaни, пaтици, кeклици, чe дopи и oт гyгyткa cмeхypкa. 

  Спортни игри, кулинарни състезания, изложения, изкуство с яйца и концерти съпътстваха празничната програма през целия следобед.

  Много аплодисменти отново имаше за игрите между официалните лица. От първата година на фестивала те са сред основните атракции и са очаквани от всички граждани.

  В първата игра участниците трябваше да отделят белтъците от жълтъците на най-много яйца. Победител стана председателят на Общински съвет Стражица Илиян Маринов, който надмина зам.-председателя на НС Иван Иванов, кмета на Златарица Пенчо Чанев, председателя на Общинския съвет на Стражица Илиян Маринов и ексградоначалника на Ловеч Минчо Казанджиев.

  Йорданка Кушева, зам.-кмет на община Горна Оряховица, обели най-много яйца и триумфира във втората игра - повече от олимпийския шампион по стрелба Весела Лечева, кмета на Троян Донка Михайлова и заместник-кмета на Павликени инж. Анастасия Вачева.

  Най-много нарязани и красиво аранжирани яйца постигна общинската администрация на Павликени и заслужи колективното първо място.

  Тримата първенци в общинските игри получиха като награди статуетки от планински кристал с гравирани в него триизмерни яйца. Домакинът им подари и по една тениска с логото на празника.

  Иван Звездев по традиция беше председател на журито на кулинарния конкурс, в който всички специалитети задължително трябваше да съдържат в рецептата си яйце. На двете дълги маси на площада имаше разположени предястия, основни ястия, десерти, всякакви атрактивни кулинарни изобретения, които приличаха повече на произведения на изкуството, отколкото на нещо, което след това ще бъде изядено. И както всяка година, и тази най-дългата опашка се виеше през целия ден пред шатрата на майстор-готвача Елена Божанова, която приготвяше омлети и палачинки. Най-доброто предястие с яйце, най-доброто основно ястие и най-добрият десерт бяха наградени.

  Спортни игри забавляваха гостите по време на празника. Най-много мераклии имаше за състезанието хвърляне на сурови яйца в цел. Не липсваха ентусиасти и за другите дисциплини, сред които спринт, слалом, щафета, кражба на яйца и дори руска рулетка, при която участниците чупеха в челата си яйца, едно от които сурово. За най-добрите също имаше награди.

  През целия ден на основната сцена се изявяваха детски състави и местни самодейци. Вечерта на сцената забиха местните рокбанди „Хедбенгърс” и „Нойс". Кулминацията на вечерта беше гостуването на хип-хоп групата Ice Cream.

  През целия ден актьорът Христо Гърбов, който водеше програмата, забавляваше с шегите си павликенци.

 

Прочетена 1119 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.