Вторник, 14 Юни 2016 20:30

Бяла черква празнува 40 години като град и 140 години от Априлското въстание

  С възстановка на събитията от май 1876г., факелно шествие, велика вечерня с панихида и тържествен митинг-заря в град Бяла черква празнуваха 140 години от Априлското въстание и 40 години от обявяването на селището за град. Годишнина се навършва и от отварянето на Историческия музей в града и откриването на монументален паметник на Бачо Киро. Празникът беше ознаменуван от поредица прояви, организирани от Община Павликени, Кметство Бяла черква, Исторически музей – Бяла черква и Народно читалище „Бачо Киро – 1869“.

  На 28 април 1876 г. (нов ст. 11 май) 101 белочерковци излизат от селото, за да се включат в четата на поп Харитон и Бачо Киро, водила героични 9-дневни сражения в Дряновския манастир. От Освобождението до днес на  този ден селището чества своя празник. 

  През месец май 1976 г. по повод 100-годишнината от Априлското въстание Бяла черква е провъзгласена за град. 

  На събитието присъстваха митрополит Григорий, заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов, кметът на община Павликени инж.Емануил Манолов, кметът на град Бяла черква Албена Тодорова, кметът на община Сухиндол инж.Пламен Чернев, кметът на община Левски Любка Александрова, зам.-кметът на община Дряново Деница Вачкова, ген.-майор Тодор Дочев – началник на Военна академия „Г.С.Раковски“-София, началникът на НВУ „Васил Левски“ бриг.ген.Пламен Богданов, кметове на населени места, общински съветници, общественици и др.

  „Преди 140 години българите доказаха, че носят чест; че българското достойнство катализира сила и ресурси; че е способно да възвърне вярата и оптимизма в името на бленуваната свобода, в името на новия живот. 140 години изминаха от онези бурни дни, в които нашите прадеди хванаха оръжията, за да тръгнат по пътя на саможертвата в името на България“, каза в словото си кметът на Бяла черква Албена Тодорова. Тя подчерта, че Априлското въстание е едно от най-необикновените събития в многовековната история на страната ни. „По своите политически последици и значение то е най-величавата страница от освободителните борби през Възраждането“, каза Тодорова и припомни значимостта на дните през май 1876г.

  „Бяла черква никога няма да забрави подвига на априлци. На този ден казваме „Поклон!“ пред героите, които дадоха живота си за свободата на България“, завърши словото си кметът Албена Тодорова.

  „Вяра, надежда, въодушевление и гордост – тези думи описват настроенията на българите, тръгнали оттук през славния април 1876г., каза в речта си заместник-председателят на НС Иван Иванов. Възрожденският патриотизъм и силният дух на априлци съграждат впоследствие Бяла черква като будно, просветителско и патриотично средище“, продължи народният представител. Той призова управниците на града да помнят думите на Бачо Киро – „Който народа си обича, за народа си гледа и тича!“. 

  „В ден като днешния ние не само се прекланяме пред себеотрицанието и саможертвата на белочерковските герои и на героите на Априлското въстание, но и черпим с пълни шепи от богатото ни минало. Черпим национален дух, черпим национално самочувствие, което ни е толкова необходимо в години, трудни като сегашните“, обърна се към белочерковци и кметът на община Павликени инж.Емануил Манолов.

  „Вече 40 години Бяла черква носи самочувствието на български град. Много по-дълга е историята на Вашето населено място, която съчетава смелостта на въстаниците от април 1876г., предприемчивостта на стопаните от началото на миналия век, духовността на възрожденците и морала на днешните му жители“, каза още той.

  От сутринта започнаха тържествата във възрожденския град, когато ученици от ОУ „Бачо Киро“ окичиха с венци всичките 96 паметни плочи, поставени на домовете на участниците в Дряновската епопея.

  По-късно започна кръглата маса на тема „Априлското въстание в Първи революционен окръг“. Научен ръководител на кръглата маса беше чл.кор. проф.д-р. Йордан Йорданов.

  Осем победители от четирите възрастови групи получиха медали и грамоти в ученическия крос „Бачо Киро“. Исторически музей-Бяла черква подготви две изложби за празничния повод. В картинната галерия на музея беше открита изложбата „Българското възраждане и Бяла черква в графики на български художници“ с 33 реставрирани и рамкирани графики и 14 живописни платна. Изложбата е организирана по проект, финансиран от Министерството на културата.

  „Експозицията възкресява спомена за героичната саможертва на участниците в Априлското въстание през 1876 г. и за селището Бяла черква като възрожденско просветително и революционно средище – родно място на 101 въстаници“, подчерта директорът на музея Анастасия Георгиева. За пръв път са показани графики, изобразяващи Бяла черква и видни личности от българската история и култура, родени и живели тук в края на ХІХ и началото на ХХ век.

  Във фоайето на музея беше открита и документална фотоизложба „40 години Бяла черква – град“. Там кметът на града Албена Тодорова получи почетния знак на Съюза на българските читалища за цялостния й принос в развитието на читалищното дело в града.

  Митрополит Григорий отслужи велика вечерня с панихида за загиналите въстаници в църквата „Св. Димитър“.

  Спектакъл-възстановка на събитията от 1876 г. по сценарий и с участието на членове на регионалните клубове на НД „Традиция“ от Бяла черква, Трявна, Стара Загора и Нова Загора пренесе присъстващите в разгара на подготовката за въстанието и изпращането на четниците от Бяла черква. Те поведоха факелно шествие до местността Черничака – изходен пункт на белочерковските въстаници. Последваха ги официалните лица, учениците от ОУ „Бачо Киро“.

  Празникът завърши с тържествен митинг-заря с участието на НВУ „Васил Левски“ –В. Търново.

 

Прочетена 1043 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.